19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nekategorisano Novi Pazar Sandžak

Promovisano “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine”

U okviru obilježavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, sinoć je u velikoj sali Kulturnog centra u Novom Pazaru održana promocija projekta i monografije “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine”, čiju realizaciju je podržalo i Bošnjačko nacionalno vijeće.

Projekat predstavlja pogleda na našu kulturnu prošlost, dokumente, umjetnost i kulturnu Bošnjaka, to je jedan filigranski niz vrijedne kulturne baštine, istakao je autor projekta Amel Suljović, savjetnika za kulturu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefika Džaferovića.

“Taj izuzetno važan događaj organizuju Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefika Džaferovića, Fondacija Alija Izetebgović i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, zajedno sa partnerima Bošnjačkim nacionalnim vijećem, Gradom Novim Pazarom i opštinama Sjenica i Tutin”, naveli su iz BNV-a.

U umjetničkom dijelu programa učestvovalisu  eminentni umjetnici, prvakinje opere i drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, Aida Čorbadžić i Mediha Musliović, sopranistica, Adema Pljevljak – Krehić i dirigent i korepetitor, Fuad Šetić.

Specijalni gost promocije bio je Ensar Berber, predsjednik Fondacije Mersad Berber iz Zagreba, a pored njega promociji su prisustvovali brojne zvanice iz javnog života, rukovodstvo BNV-a, te predsjednici gradova i opština.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: