Aktuelno Društvo Novi Pazar

Prošle godine na novopazarskim grobljima ukopano 785 osoba

Na grobljima u Novom Pazaru je u 2021. godini obavljeno 785 ukopa preminulih lica, pokazuju zvanični podaci JKP “Gradska čistoća”, izvještava SNews.

Najviše dženaza u 2021. godini je obavljeno na groblju Gazilar, ukupno 452, potom slijedi Veliko groblje sa 231 ukopom, groblje kod Petrove crkve sa 53 ukopane osobe i u naselju Šestovo gdje je obavljen ukop za 49 preminulih lica, piše između ostalog u Izvještaju o poslovanju JKP “Čistoća” u 2021. godini.

Gledajući po mjesecima, septembar je mjesec u kome je, prema evidenciji, preminulo najviše osoba, čak 106, dok je u julu prošle godine zbilježen 41 ukop, što ovaj mjesec čini periodom kada je bila najmanja stopa smrtnosti u protekloj godini.

Prema zvaničnim dokumentima, dolazi se do podatka da je na osnovu ukupnog broja lica koja su ukopana na ova četiri groblja u prosjeku dnevno ukopano po 2 osobe.

Međutim, u dostupnom dokumentu se ne nalaze podaci o broju seoskih grobalja na teritoriji Novog Pazara, kao ni broj lica koja su u njima ukopana.

Podsjećamo da je, prema podacima koje je JKP “Gradska čistoća”, medijima stavila na uvid, broj ukopa-sahrana drastično skočio juna 2020. godine kada su registrovane 104 dženaze-sahrane na gradskim grobljima. Godinu prije, 2019. taj broj se kretao u rasponu od 35 do 60 mjesečno. Broj sahrana u julu 2020. bio je 168, skoro tri puta veći nego u istom mjesecu 2019. godine.

Te godine, u jeku koronavirusa, 11. jula je u Novom Pazaru, samo na gradskim grobljima, ukopano je 13 umrlih.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.