19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Prošlo 7 godina od pada helikoptera, niko još nije odgovarao

Danas, 13 .marta se navršava sedam godina od pada vojnog helikoptera u kojem su 2015. godine u blizini aerodroma u Surčinu poginula četiri člana posade, dva zdravstvena radnika iz Novog Pazara i jedna beba od nekoliko dana.

Ni sedam godina nakon pada vojnog helikoptera Mi-17 u blizini beogradskog aerodroma Nikola Tesla niko nije kažnjen zbog toga što je u akciji spasavanja novorođene bebe prekršen lanac komandovanja.

Podsjetimo, letjelica se tada po, izuzetno lošim vremenskim uslovima, po maglovitoj noći, iz Raške uputila u Beograd sa životno ugroženom bebom starom pet dana, ali se pod nerazjašnjenim okolnostima srušila.

Nedaleko od piste Aerodroma Nikola Tesla poginuli su pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović.

Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje je provodilo predistražni postupak o padu vojnog helikoptera saopštilo je da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv onih koji su učestvovali u pripremanju i izvršenju zadatka.

Komisija vazdušnih snaga zaključila je da, uz vođu letjelice, drugog pilota i tehničara, dio odgovornosti snosi i brigadni general Predrag Bandić zbog propusta u organizaciji leta, dok je komisija Generalštaba navela da je general-majoru Ranko Živak odgovoran, jer nije izvijestio načelnika Generalštaba Ljubišu Dikovića o realizaciji zadatka.

– Vojni sindikat traži odgovornost

Vojni sindikat Srbije danas je ponovo zatražio da slučaj pada helikoptera vojske Srbije (VS) 2015. godine bude procesuiran kao i da odgovorni za udes u kom je stradalo sedam osoba budu kažnjeni po zakonu.

U saopštenju povodom godišnjice te nesreće, iz sindikata su naveli da se ni aktuelni ministar odbrane ni njegovi prethodnici od 2015. nisu “udostojili da javno odaju počast” pripadnicima VS, dvojici zdravstvenih radnika i bebi iz Novog Pazara, koji su stradali u udesu helikoptera u blizini beogradskog aerodroma Nikola Tesla.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: