19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Invazija u Ukrajini: Ukrajinska strana tvrdi da je poginulo više od 12.000 pripadnika ruske vojske, a ruska strana da je onesposobljen 3.491 vojni infrastrukturni cilj Ukrajine

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopćilo je da je dosad poginulo više od 12.000 pripadnika ruske vojske, koja je napala njihovu zemlju. Rusko ministarstvo odbrane navodi da je onesposobljen 3.491 vojni infrastrukturni cilj, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ministarstva objavljeni su podaci o gubicima ruske vojske od 24. februara do 13. marta.

Navodi se da je poginulo više od 12 hiljada vojnika ruske vojske, uništena 374 tenka, 74 aviona, 86 helikoptera, 1.226 oklopnih vozila, 140 artiljerijskih oruđa, 62 raketna sistema, 34 sistema protivvazdušne odbrane i 600 vozila Oružanih snaga Rusije.

Ukrajinska strana je objavila da je zaplijenila i jedan od modela “Rtut-BM” (Merkur-BM), rusko oružje za elektronsko ratovanje dizajnirano da zaštiti kopnene snage od svih vrsta projektila sa elektronskim osiguračem. 

Osim toga, kako se navodi u saopćenju, ruska vojska izgubila je tri laka glisera, 60 vozila na gorivo i sedam bespilotnih letjelica u ratu koji je Rusija pokrenula u Ukrajini 24. februara.

– Ruska strana tvrdi da je onesposobila 1.127 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da je visokopreciznim oružjem pogodilo ukrajinski vojni aerodrom Vasilkiv i obavještajni centar u Brovarima, u blizini glavnog grada Ukrajine Kijeva.

“Ujutro 12. marta izvršen je udar visoko preciznim dalekometnim oružjem na objekte vojne infrastrukture Ukrajine. Vojni aerodrom u Vasilkivu i glavni centar radio-obavještajne službe Oružanih snaga Ukrajine u Brovarima su onesposobljeni”, rekao je portparol ministarstva Igor Konašenkov.

Dodao je da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili pet bespilotnih letjelica.

Prema njegovim riječima, ruske vazdušno-desantne snage tokom prošlog dana pogodile su 145 ukrajinskih vojnih ciljeva, uključujući tri protivvazdušna odbrambena sistema Buk M-1, osam kontrolnih i komunikacionih centara, pet skladišta municije i goriva, te 78 lokacija na kojima se skupljala vojna oprema.

Konašenkov je rekao da je tokom rusko-ukrajinskog rata u Ukrajini onesposobljen 3.491 vojni infrastrukturni cilj, uključujući 123 bespilotnih letjelica, 1.127 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 115 višecijevnih raketnih bacača, 423 topova i minobacača, te 934 jedinice specijalnih vojnih vozila.

On je dodao da su pobunjeničke snage regije Donjeck i Lugansk preuzele kontrolu nad pet naselja.

Za razliku od okrajinske strane ruski zvaničnici ne saopštavaju podatke o ljudskim gubicima suprotne strane.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), najmanje 564 civila su ubijena, a 957 ih je povrijeđeno u Ukrajini od početka rata 24. februara. UN-a agencije za izbjeglice objavila je da je više od 2,5 miliona ljudi iz Ukrajine pobjeglo u susjedne zemlje, a da je oko 2 miliona raseljenih u Ukrajini.

Izvor: AA, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: