Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Srbija

Protest “Sandžak protiv nasilja” najavljen za subotu, 8. jul

Inicijativa slobodnih građana (ISG) najavila je da će u subotu, 8. jula u Novom Pazaru biti održan protest “Sandžak protiv nasilja”, čime će se pridružiti protestima “Srbija protiv nasilja”.

Ovo će biti drugi po redu mirni protest “Sandžak protiv nasila”, a povod je napad na porodicu građanskog aktiviste i humanitarca “Svetionika, Mirzu” Aličkovića.

“Ponosno se pridružujemo protestima koji se već nedjeljama održavaju širom Srbije pod nazivom “Srbija protiv nasilja”. Želimo da pokažemo solidarnost sa svim građanima koji hrabro izlaze na ulice, da podržimo njihove zahtjeve za promjenama i da pokažemo da je i Sandžak zajedno s njima u ovoj borbi protiv nasilja”, navodi se u najavi protesta.

Pozvali su sve građane, bez obzira na pol, starost, vjeru ili nacionalnost, da im se pridruže u subotu na gradskom trgu.

“Hajmo zajedno reći “ne” nasilju i “ne” svakoj bolesti koja razara naše društvo, bez oklijevanja i opravdanja! Previše dugo smo šutjeli i pasivno posmatrali naše društveno stanje, a posljednji događaji u kojima su žene i djeca bili žrtve nasilja su nas duboko potresli. Sada je vrijeme da se naša zajednica probudi i da stanemo na kraj kriminalcima, njihovim partijskim drugovima i nasilnicima koji vjeruju da za njih zakon ne važi. Ako institucije neće djelovati, vrijeme je da društvo pokaže da kriminalci i nasilnici ne pripadaju normalnom društvu”, poručuju.

Iz ISG-a smatraju da je građane sve više obuzela duboka zabrinutost i bijes zbog širenja nasilja koje ugrožava našu zajednicu, zahvatajući svaki aspekt našeg javnog života.

“Pozivamo vas da se pridružite Inicijativi slobodnih građana u subotu, kada će naš gradski trg postati epicentar mirnog, ali izuzetno snažnog protesta protiv nasilja.Ukoliko želimo promjene u našoj zajednici, ukoliko želimo da se žene, djeca i svaki čovjek u našoj zajednici osjećaju sigurno i bezbjedno, moramo se svi udružiti protiv svake bolesti koja razara naše društvo, bez izuzetka i opravdanja”, zaključuje se u pozivu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: