Aktuelno Društvo Novi Pazar

Osude napada na porodicu Aličković: Na ulicama i u kućama Novog Pazara se više niko ne može osjećati sigurno

Novopazarske nevladine organizacije izrazile su danas krajnju zabrinutost i najoštrije osuđuju napad na direktora humanitarne organizacije Svetionik i dokazanog humanitarca Mirzu Aličkovića i njegovu porodicu, koju je grupa momaka 2. jula u novopazarskom naselju Lug verbalno i fizički napala, naočigled prisutne djece koja su se u tom trenutku, zajedno sa ostalim članovima porodice, nalazila u autu.

Mirza Aličković, foto: Svetionik, arhiv

Prema pisanju lokalnih medija događaj nije završen na okršaju koji se desio na ulici, već je, po riječima svjedoka i žrtava, nastavljen ispred kuće čiji su oni vlasnici.

“Ovaj nasilnički čin govori o tome da se na ulicama i u kućama Novog Pazara više niko ne može osjećati sigurno i bezbjedno. Napadi, prijetnje, vrijeđanje, uznemiravanje i zastrašivanje žena i trauma djece koje su preživljavali od grupe nasilnika, bez adekvatnih reagovanja institucija može imati katastrofalne i dugoročne posljedice i po porodicu i po društvo u cjelini. Ukoliko nadležni organi i institucije ne reaguju brzo, efikasno i adekvatno, svi građani, a naročito žene koje preživljavaju bilo koji vid nasilja i šikaniranja biće obeshrabreni da prijavljuju nasilje, a odgovor institucija doživljavaće kao zaštitu nasilnika, a ne žrtave”, ističe se u reagiranju.

Takođe, kako se navodi, brine ih i činjenica da se, ni nakon tri dana od incidenta, novopazarska policija nije oglasila i da još uvijek nemamo nikakvu informaciju o tome šta je preduzeto povodom ovog slučaja.

Traže da policija profesionalno i odgovorno prikupi sve dokaze o napadu, kao i da javnost bude blagovremeno obavještena o svim postupcima i preduzetim merama u ovom slučaju.

“Pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova, nadležno tužilaštvo i ostale nadležne institucije, da hitno reaguju i da, shodno obavezama koje su Ustavom i zakonima Republike Srbije precizirana, odmah preduzmu sve neophodne mjere, kao i da, ubuduće svojim profesionalnim djelovanjem, garantuju bezbjednost zajednice i sigurnost svih građana i građanki Novog Pazara”, stoji u saopštenju koje potpisuju Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, KC DamaD, Urban-In, Udruženje građana „Takt info”, Akademska inicijativa Forum10,, Inicijativa Za zdrav Novi Pazar, Inicijativa slobodnih građana i Ekološko udruženje “Nešto zvučno”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: