26 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Protiv Milorada Dodika Tužilašto BiH formiralo predmet

Iz Tužilaštva BIH je saopšteno da je formiran predmet protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Sasvim je razumljiv interes javnosti za podnesene prijave protiv člana predsjedništva gospodina Milorada Dodika koje su pristigle u posljednje vrijeme, posljednja dana 18.10.2021. Tužilaštvo BiH obavještava javnost da je već po primitku prve prijave formiran predmet i zadužen tužilac, a ostale prijave su također u radu”, ističe se u saopštenju za javnost Tužilaštva BiH.

BHRT prenosi da ovakvo šturo saopštenje nije dalo odogore javnosti zbog čega i zbog koje prijave je formiran predmet protiv člana Predsjedništva BiH je formiran.

“Prijave protiv Dodika su počele pristizati nakon izmjene Krivičnog zakona o negoranju genocida, a kasnije i zbog izjava koje su mnogi okarakterisali kao prijetnja integritetu i institucijama BiH. Pojavio se i zahtjev tužilaca da se predmet protiv Dodika hitno otvori, navedeno je u prilogu BHRT-a.

Najmanje 14 državnih tužilaca zatražilo je hitno formiranje predmeta protiv Milorada Dodika, zbog njegovih najava rušenja institucija BiH, saznaje Istraga.ba.

Nakon što je prošlog petka državni tužilac Džermin Pašić dostavio zahtjev za formiranje predmeta po službenoj dužnosti, u ponedjeljak je njegovu inicijativu podržalo još najmanje deset tužilaca. Kada se tome dodaju još tri tužioca koji su odmah u petak podržali Pašićevu inicijativu, dolazimo do ukupno 14 državnih tužilaca koji su zatražili formiranje predmeta protiv Milorada Dodika.

Izvor: BHRT, istraga.ba

Povezane vijesti

%d bloggers like this: