28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Sjenica Tutin

PU Novi Pazar: U oktobru evidentirano 171 krivično djelo, 2.131 saobraćajni prekršaj i prijavljeno 2.480 stranih državljana

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave u Novom Pazaru, tokom mjeseca oktobra 2023. godine održali su povoljno stanje bezbijednosti na teritoriji Grada Novog Pazara, Opštine Tutin i Sjenica i ostvarili dobre rezultate rada, ocjenjeno je u saopštenju PU Novi Pazar kojim je predstavljena analizi rada za taj period.

Od 01. do 31. oktobra, ove godine, evidentirano je ukupno 171 krivično djelo. Procenat rasvetljavanja krivičnih djela sa nepoznatim izvršiocem je skoro 70 odsto.

Znatno povećanje krivičnih djela se odnosi na ekološki kriminal. Kako je predočeno tokom oktobra je otkriveno 9 novih krivičnih dela, što je za 7 više nego u oktobru prošle godine kada su otvrivena 2 krivična djela ekološkog kriminala.

U ovom periodu dogodio se jedan pokušaj ubistva koji je rasvetljen, izvršilac je uhapšen i priveden nadležnom tužilaštvu, kao i još jedna osoba zbog pomoći učiniocu poslije izvršenog krivičng djela.

Također, dogodilo se jedno krivično djelo razbojništva koje je, kako se navodi, efikasnim radom policije rasvetljeno, a izvršioci uhapšeni.

Policija je uhapsila dvije osobe zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti, jednu zbog podmetanje požara i paljenje automobila i drugu zbog paljenja kuće i autoperionice.

Nije bilo krivičnih djela teško ubistvo i ubistvo.

Operativnim radom, policija je u 20 zaplijena oduzela nešto više od 30 grama marihuane i kokaina i preko 500 komada različitih vrsta psihoaktivnih supstanci.

Suzbijanjem krijumčarenja i nedozvoljene trgovine, u 5 zaplijena, oduzeto je oko 300 paklica cigareta i 10 kilograma duhana.

U oblasti javnog reda i mira evidentirano je 16 prekršaja. Policijski službenici su osiguravali 35 javnih skupova na kojima je prisustvovalo više od 8.000 građana.

-U svim školama tokom nastave prisutni policajci

U svim osnovnim školama pripadnici Ministrastv unutrašnjih poslova u Novom Pazaru nastavljaju sa sprovođenjem aktivnosti u okviru projekta „Zajedno i bezbjedno kroz detinjstvo“.-

U svim osnovnim i srednjim školama i dalje su prisutni policijski službenici prije, za vrijeme i nakon završetka nastave u obe smjene, u cilju veće bezbijednosti učenika i zaposlenih u školama.

Tokom mjeseca oktobra 2023. godine na putevima koje pokriva Policijska uprava u Novom Pazaru, dogodila se 41 saobraćajna nezgoda. Poginulih osoba nije bilo, povrijeđeno je 21 osoba, od toga 15 vozača, 4 pješaka i 2 putnika.

Preduzimanjem mjera pojačane kontrole saobraćaja, otkriveno je ukupno 2.131 prekršaj. Najzastupljeniji prekršaji su nekorišćenje sigurnosnog pojasa i to 539, zatim nepropisno zaustavljanje i parkiranje 460 i prekoračenje dozvoljene brzine kretanja 429 prekršaja.

Zbog vožnje pod dejstvom alkohola, sankcionisano je i isključeno iz saobraćaja 26 vozača i 5 vozača koji su upavljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Redovno se vrše kontrole kretanja i boravka stranaca, stalno nastanjenih, stranaca na odobrenom privremenom boravku i stranaca u tranzitu.

-Za mjesec dana došlo 2,5 hiljade stranaca

U mjesecu oktobru, boravak je prijavilo 2.480 stranih državljana, 82 strana državljanina su podnijela zahtev za odobrenje privremenog boravaka, a 5 stranih državnjana za stalno nastanjenje u Republici Srbiji.

Policijska uprava u Novom Pazaru, tokom oktobra 2023. godine uručila je građanima 1.522 lične karte, 1377 putne isprave, 1177 vozačkih dozvola i izvršila skoro 5000 produženja registracije motornih vozila.

“Očuvanje bezbjednosti građana i održavanje javnog reda i mira, kao i zadovoljavajući rezultati rada Policijske uprave u Novom Pazaru postignuti su uz dobru saradnju sa drugim državnim organima i institucijama, pre svega Višim i Osnovnim javnim tužilaštvom”, zaključuje se u mjesečnoj analizi koju PU Novi Pazar objavljuje po prvi put.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: