26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Ramazanski bajram u Sandžaku (FOTO)

Klanjanjem bajram-namaza jutros je na području regije Sandžak, u Srbiji, počelo tradicionalno obilježavanje Ramazanskog bajrama, javlja Anadolu Agency (AA).

U većini sandžačkih mjesta, Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši, veliki broj vjernika došao je u džamije i klanjao sabah i bajram-namaz.

U Novom Pazaru je centralna bajramska svečanost u organizaciji Mešihata IZ-a Sandžaka, pri Islamskoj zajednici Srbije, održana u Hadži Huremovoj (Bor) džamiji, a bajram-namaz je klnajan u 5.42 sati.

Svečanosti i vjerskom programu uz učenje Kur’ana, u jednoj od najstarijih novopazarskih džamija, prisustvovali su vjernici iz svih dijelova grada, pretežno mladih.

Bajram-namaz i bajramsku hutbu (obraćanje) predvodio je predsjednik Mešihata IZ-e Sandžaka muftija Senad ef. Halitović. On je, ističući da su bajrami dani radosti i veselja, međusobnog zijareta. u bajramskoj hutbi poseban značaj posvetio međuljudskim odnosima i rodbinskim vezama.

Muftija Halitović je citirajući hadis (oporuku Poslanika Muhameda) vjernicima ukazao da će oni od Boga biti sačuvani ako čuvaju rodbinske veze.

“Rodbinska veza ima poseban status u islamu, a oni ljudi koji nered čine na zemlji, kaže Allah, prvi razlog tog nereda je da prekinu rodbinske veze. Zato bajrami nisu da se sjediš sa najužom porodicom i da se veseliš, već da obiđeš svoje najbliže, da vidiš kome je pomoć potrebna i da ih pomogneš”, istakao je Halitović predočavajući da će oni koji su čuvali rodbinske veze na sudnjem danu, kada ne bude drugog hlada, biti u hladu Allaha, a onima koji su uspostavljali rodbinsku vezu Allah će dat dug život i obilnu nafaku (opskrbu).

On je naglasio da Bajram nema smisla ako nema zajedničke radosti i uputio dovu za sve muslimane u svijetu koji su iskušani teškim nedaćama, ratovima, strahotama, gladom…

“Molim Allaha dž.š. da olakša njihovo stanje, a mi da pogledamo naša srca i vidimo kakvi smo. Da počnemo da mijenjamo stanje. Mnoge stvari možemo promijeniti na bolje ali samo zajedno, ne pojedinačno!”, poručio je sandžački muftija Halitović.

Nakon silaska sa hutbe i zajedničke dove on je svim vjernicima čestitao Ramazanski bajram.

Tradicionalno, kao u većini mjesta na Balkanu vjernici se nakon obavljanja namaza u džamijama međusobno pozdrave i jedni drugima čestitaju Bajram. Običaj je da se po izlasku iz džamije obilaze mezarja gdje muškarci svojim umrlima uče Fatihu i druge sure iz Kur’ana.

Na području Sandžaka prvog dana Bajrama se organizuju porodični ručkovi uz posebno pripremljenu bajramsku sofru. Tokom Bajrama, svečano odjeveni muškarci, obilaze rodbinu, prijatelje i komšiluk. Žene prvog bajramskog dana obično ostaju kod kuće kako bi dočekale goste, a međusobno i sa porodicom u posjete odlaze drugog i trećeg dana Bajrama. Zbog pandemije koronavirusa ovog Ramazanskog bajrama na snazi su preventivne mjere kojima se preporučuje da se građani ne okupljaju u većem broju.

Bajram predstavlja posebnu radost za djecu koja, takođe, odlaze u bajramske posjete prilikom kojih im se daruju slatkiši i novac.

U organizaciji Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) centralna bajramska svečanost održana je u El-Džinan džamiji u Novom Pazaru, a bajram-namaz je predvodio predsjednik Mešihata muftija Mevlud ef. Dudić.

Na području srbijanskog i crnogorskom dijelu regije Sandžak bajram-namaz je obavljen u više od 200 džamija i mesdžida.

U Novom Pazaru i većini sandžačkih mjesta tokom ovog Bajram će biti organizirane bajramske svečanosti i prijemi. Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) prirediće večeras tradicionalni prijem u Glavnom uredu u Novom Pazaru. Takođe, tokom bajramskih dana na džamijama i javnim mjestima istaknute su bajramske čestitke.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: