19 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

Raskol u SPP-u: Amela Lukač Zoranić podnijela ostavke na sve funkcije

Članica Glavnog i Izvršnog odbora Stranke pravde i pomirenja (SPP) Amela Lukač Zoranić podnijela je danas ostavke na sve funkcije koje je obavljala u toj partiji, saznaje radio Sto plus.

Ovaj medij na svom sajtu piše da je Lukač Zoranić kao razlog za takav postupak ona navela kršenje Statuta SPP koji se odnosi na pravo člana da “slobodno izražava i zastupa svoje mišljenje, bez mogućnosti da bude zbog toga progonjen”.

“Obzirom da je nakon smrti rahmetli muftije (Muamera Zukorlića) krenuo, kako direktni, tako i indirektni, progon pojedinaca koji su tokom muftijinog života bili njegovi vjerni saborci i to usljed iznošenja i njegovanja različitih mišljenja i stavova, smatram da je moja ostavka nužna, jer od slobode misle koju baštinim, a koju sam tokom 18 godina rada naučila od rahmetli akademika Muamera Zukorlića, nikada neću napustiti”, navela je Lukač Zoranić.

Dodala je da će “lično nastaviti da baštini muftijinu ideju”, a da će Predsjedništvu stranke prepustiti da funkcije koje je obnašala popuni “ljudima koji su im adekvatniji i po njihovoj meri, jer ona to nije”.

Pored članstva u Glavnom i Izvršnom odboru SPP, Lukać Zoranić je bila predsjednica partijskog odbora za obrazovanje. Nakon smrti Muamera Zukorlića, pripao joj je njegov mandat narodnog poslanika u Skupštini Srbije.

Prof. dr. Amela Lukač Zoranić je prorektorica za nastavu na Internacionalnom univerziteta u Novom Pazaru (UNINP) i jedna od najbližih saradnica druge supruge Muamera Zukorlića, Elme Elfić.

Prema podacima APR-a u janurau ove godine iz Registra za Mufti fondaciju, osnivača UNNP-a, kao zastupnika izbrisano je ime Amela Lukač Zoranić iz Novog Pazara, a upisano ime Zuhdija Zukorlić iz Orlja, Tutin.

SPP je prehodno napustio takođe jedan od bliskih saradnika rahmetli Muamera Zukorlića, Admir Muratović, iz sranakih aktovnosti je isključena i druga supruga Maumera Zukorlića, aktuelna zamjenica ministra prosvjete, Elma Elfić. Tu stranku su napustili i potpredsjednik Samir Tandir i predsjednik gradskog odbora za Novi Pazar, Edin Zećirović.

Previranja u toj stranci su počela nakon smrti njenog osnivača i lidera Muamera Zukorlića, pošto je rukovođenje partijom preuzeo njegov sin Usame Zukorlić.

Predsjedništvo Stranke pravde i pomirenja je na sjednici 29. aprila raspustilo odbore u Novom Pazaru i Prijepolju, kao i Žensku mrežu i imenovalo koordinaciona tijela koja će rukovoditi tim partijskim organima do izbora novih rukovodilaca.

Tom prilikom, donijeta je odluka o raspisivanju izbora za predsednika, Glavni odbor i Predsjedništvo stranke.

Izvor: Radio Sto plus

Foto: https://www.facebook.com/uninp

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: