29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Reagiranje OCD-a u Novom Pazaru: Državni organi hitno da preduzmu sve neophodne mjere radi zaštite bezbjednosti građanskih aktivista i branioca ljudskih prava

Novopazarske organizacije civilnog društva Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Urban-In i Akademska inicijativa Forum 10, najoštrije osuđuju kontinuirane napade, uznemiravanje, uvrede, kao i poruke mržnje i omalovažavanje, putem društvene mreže Facebook, na kojoj su meta građanski aktivista Aladin Paučinac i ostali predstavnici nevladinih organizacija i neformalnih grupa građana.

Pozvali su Ministarstvo unutrašnjih poslova, nadležno tužilaštvo i ostale nadležne institucije, da hitno reaguju i da, shodno obavezama koje su Ustavom i zakonima Republike Srbije precizirana, preduzmu sve neophodne mjere radi zaštite bezbjednosti građanskih aktivista i branioca ljudskih prava.

Poručili su da „društvo u kom živimo može da napreduje samo ako se poštuju ustavne vrijednosti na kojima se ono zasniva i ako se ono gradi na vladavini prava, kao i poštovanju ljudskih i manjinskih prava za svaku osobu koja živi u Novom Pazaru“.

“Uznemiravanje i vrijeđanje apsolutno su neprihvatljivi. Građanski aktivizam u demokratskom društvu, korišćenje Ustavom zagarantovanih prava, ne može i ne smije biti povod za javni progon ili medijski linč bilo koje vrste“, ističu ove nevladine organizacije podsjećaju da ovo nije prvi slučaj vrijeđanja i omalovažavanja predstavnika organizacija civilnog društva.

Ocjenjuju da ponavljanjem ovakvih poruka široj javnosti se šalje vrlo opasna poruka da predstavnici NVO, i drugi koji imaju različito mišljenje, nezaštićeni i usamljeni u svojoj borbi za istinu i slobodu informisanja, da državi nije stalo do poštovanja zakona, demokratskih principa i osnovnih načela Evropske konvencije o ljudskim pravima.

„Svedoci/kinje smo da su predstavnici nevladinih organizacija poslednjih godina izloženi javnom linču na društvenim mrežama, što je ustaljena praksa koja se manifestuje nakon što predstavnici nevladinih organizacija javno iznesu politički stav, ili se kritički osvrnu na određene društvene pojave u gradu. U tom slučaju, društvene mreže postaju kontaminirani prostor u kojem se preko lažnih profila i udruženog napada tzv. botova otvoreno diskredituje svaki pojedinac i pojedinka, a posebno predstavnici organizacija civilnog društva“, ukazuju i također podsjećaju da pravo na slobodu izražavanja mišljenja štiti sadržaj izražavanja, kao i način na koji je iznesen i ne primenjuje se samo na izražavanja koja se mogu smatrati pohvalnim ili neuvredljivim nego i na izražavanja koja mogu uvrediti, ogorčiti ili uznemiriti.

Predočavaju da je praksa Evropskog suda za ljudska prava zauzela stav da nije moguće dokazivati da li je nečije mišljenje koje predstavlja stavove ili lične procene nekog događaja ili situacije, istinito ili ne, a ovaj osnovni segment prava na slobodu izražavanja mišljenja uživa najviši stepen zaštite i ne štite se samo mišljenja koja se povoljno primaju ili se smatraju neuvredljivim ili nečim što ne izaziva reakcije, već i ona koja mogu da uvrijede, šokiraju ili uznemire što predstavlja pretpostavku pluralizma, tolerancije, slobodoumlja a koje su od suštinske važnosti demokratskog društva.

Svoje kolege i koleginice iz organizacija civilnog društva pozvali su „da ne reaguju neprimjereno na provokacije, ma od koga i na koji način dolazile, već da nastave da rade u skladu sa misijom i vizijom civilnog društva u borbi za demokratski i slobodan ambijent bez obzira na nepodnošljive uslove i zagađen javni prostor“.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: