20 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Politika Sandžak

Reakacije iz Sandžaka na konačnu presudu Ratku Mladiću

Nakon što je danas u Hagu izrečena konačna presuda Ratku Mladiću i kazna doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina tokom rata u Bosni i Hercegovini, među prvima stigle su reakcije i iz Sandžaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće je pozdravilo današnju presudu, te kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji izrazilo stav da je “pravda spora ali ipak dostižna”.

“Ova presuda je važan korak u skidanju odgovornosti sa svih budućih generacija srpskog naroda za zločine koje je neko počinio u njihovo ime i treba biti poruka da se iz zločina ne može izvući nikakva politička niti materijalna korist”, naglasi su iz ove Bošnjčke ustanove.

Zločini nad Bošnjacima Sandžaka u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima, Bukovici su sastavni dio projekta uništenja Bošnjaka čija je kulminacija postignuta genocidom u Srebrenici, podjsećaju u saopštenju i zahtjevaju od scih domaćih i medjunarodnih instituacija da učine sve kako se više ne nikada ne bi ponovili zločini nad Bošnjacima.

Oni su, izmedju ostalog, pozvali državne organe Srbije i Evropsku uniju da u procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana izgrade objektivne i stabilne mehanizme i institucije, kako se više nikada ne bi ponovili zločini nad Bošnjacima i osigurala, kako navode, politička egzistencija Bošnjaka Sandžaka.

Ugljanin: Proglasiti ništavnim teritorije osvojene etničkim čišćenjem

Povodom presude Mladiću, predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je za Agenciju Anadolija rekao da će izrečena presuda za zločin genocida u BiH, kao i dalji koraci, imati ozbiljne posljedice za međunarodni poredak i svjetski mir.

“Mjere koje slijede moraju biti efikasne i pokazati da će zločin genocida biti najstrožije kažnjen, a teritorijalna osvajanja etničkim čiščenjem proglasiti ništavnim”, poručio je lider ove stranke.

Ugljanin je podjsetio da je SDA Sandžaka podnijela Skupštini Srbije Rezoluciju o Srebrenici i zatražio da se stavi na dnevni red Skupštine Srbije i usvoji.

Imamovic: Usvojiti rezoluciju o genocidu nad Bošnjacima

Predstavnik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Enis Imamović kazao je sa SNews da ova presuda predstavlja djelimično zadovoljenje pravde.

“Sporo sprovodjenje pravde za genocid nad Bošnjacima otvorilo je prostor za sve glasnije negiranje, pa čak i veličanje genocida u Srebrenici i njegovih počinioca i to počev od strane nosioca najviših državnih funkcija Srbije, pa sve do pojedinaca”, kazao je on i dodao Da je to dovelo do ponovnog radjanja i širenja zločinačke svijesti.

Imamović je naglasio da su se stvorili svi uslovi i da se u Skupštini Srbije pod hitno razmotri i usvoji Rezolucija o genocidu nad Bošnjacima u Srbiji koju su poslanici SDA Sandžaka izradili i predavali, kako je naveo, već nekoliko puta.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: