Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Reis Nasufović: Bajram je dan čistih osjećaja sreće i radosti

Povodom nastupajućeg Kurban Bajrama čestitku vjernicima je uputio Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS)  Sead ef. Nasufović.

On je najprije u poslanici izrazio žaljenje zbog okolnosti uzrokovanih aktualnom pandemijom koja je razlog da ni ove godine, kao ni prethodne, nije dozvoljeno za vjernike da izvrše petu islamsku dužnost – hadž.

“Uveliko se promijenio i naš odnos prema svim kolektivnim obredima koji prate Kurban-bajram. Uvjereni smo da će doći dan kada će pandemija biti iza nas, ali sa strahom razmišljamo koliko će vremena biti potrebno da se osjećaj zajedništva, bez straha od međusobnih susreta, vrati u naše džamije, džemate, porodicu i zajednicu”, ukazao je Nasufović.

Kako dodaje u poslanici, Bajram je dan čistih osjećaja sreće i radosti koje je nemoguće postići u samoći, jer i sreća i radost traže društvo, baš kao što žedan čovjek traži vodu. Ovo je, pak, moguće samo za one koji teže ljubavi, a nipošto za one koji mrze.

“Bajram je dan u kojem čovjek prinosi žrtvu propisanu i opisanu vjerozakonom kako bi dao svoj dar potrebitom, ali i onome sa kojim dijeli život. Lijepo i mudro je rečeno: čovjek kad uzima pune su mu ruke, ali kad daje puno mu je srce”, podsjeća on.

On je poručio vjernicima da je prvi znak duhovne zrelosti potreba za vječnom ljubavi koja traži brojna žrtvovanja na putu njenog potpunog postizanja, zato se Bajramom prinosi, a svim ostalim danima se podnosi žrtva.

“Za nastupajuće dane Bajrama molimo sve imame i naše džemate da vode računa o poštovanju i primjeni važećih pravila o sprječavanju širenja zaraze, ali i ponavljamo svoj apel da se što prije izvrši vakcinacija protiv virusa Covid-19. Imajmo na umu da je i to vrsta žrtve koju trebamo učiniti radi ličnog i opšteg dobra”, istakao je Nasufović.

Tokom obraćanja medijima u Bajrakli džamiji u Beogradu vjernicim je poručio da ne zaborave u svojim dovama žive i umrle, svoje komšije i prijatelje, one koje poznaju i one koje ne poznaju, te da se mole iskreno za svakog čovjeka, onako kako je to radio  uzoriti učitelj Muhammed, alejhisselam.

“Ne zaboravimo da je čovjek čovjeku najveći dar od Boga. Od srca želim sretan Bajram svim muslimanima, moleći dragog Allaha za dobro zdravlje, uspjeh u životu i radu, sreću u porodici svim ljudima širom svijeta koji žele mir i dobro čovječanstvu!”, zaključuje se u poslanici poglavara Islamske zajednice Srbije, Seada ef. Nasufovića.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: