19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Hadž 2021: Na dan Arefata Ka’ba ukrašena novim prekrivačem (FOTO/VIDEO)

U povodu nastupajućeg Kurban bajrama jutros je u Meki Ka’ba krašena novim Kiswahom (prekrivačem) nakon dugog procesa izrade od strane grupe obučenih sludženika, objavio je na svojim plaformama Haramain.

Kako se vidi na snimku zamjena prekrivača najstarijeg svetilišta na Zemlji i najsvetijeg mjesta muslimana obavlja se na način da ono ne bude otkriveno.

Muslimani danas obilježavaju Dan Arefata, uoči Kurban bajrama.

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu’l-arefe (Dan Arefata), objavila je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se svi hadžije 9. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

“Na Brdu Milosti (Džebelu’r-rahme) na Arefatu, kako tradicija prenosi, nakon dugog traženja sastali su se Hazreti Adem i Hazreti Havva. Muhamed, Allah mu podario spas i mir, je svoj poznati govor na Oprosnom hadžu održao upravo na Arefatu. Ta tradicija davanja uputa hadžijama i danas je prisutna, a održava se na nekoliko velikih svjetskih jezika.Lijepo je da oni koji nisu na hadžu poste ovaj dan”, podsjeća se.

Ove godine, zbog pandemije korona virusa, nije bilo organiziranog odlaska na hadž iz ostalih zemalja.

Hadž su mogli obaviti samo oni strani državljani koji već borave u Saudijskoj Arabiji, koji ispunjavaju potrebne uslove i kojima nadležne vlasti odobre obavljanje hadža. Prema instrukcijama Ministarstva za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije, ovogodišnji hadž je ograničen na 60.000 učesnika, i to samo državljana Kraljevine i onih stranih državljana koji imaju prebivalište u toj zemlji.

Prema Takvimu prvi dan Kurban-bajrama je sutra, u utorak, 20. jula 2021. godine.

Foto: Haramain

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: