3 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Srbija

Rekordna zaplijena na prelazu Preševo, ukupna vrijednost oduzetih deviza, robe i vozila preko 840.000 eura

Srbijanski carinici su 7. juna 2022. godine, u saradnji sa policijom, na graničnom prelazu Preševo osujetili pokušaj krijumčarenja preko 700.000 neprijavljenih eura i dva smaragda, zbog čega je zaplijenjen i automobil kojim su novac i drago kamenje krijumčareni, pa se ukupna vrijednost oduzetih deviza, robe i vozila popela na preko 840.000 evra.

Foto: MUP Republike Srbije

MUP Srbije je saopštio da su pripadnici Odjelјenja za borbu protiv korupcije, Odsek Niš, u saradnji sa Upravom granične policije i Upravom carina, a po nalogu Posebnog odelјenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili državlјanina Njemačke A. A. (1986) i Ukrajinca A. N. (1982) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo pranje novca.

Foto: MUP Republike Srbije

Policija je na Graničnom prelazu Preševo prilikom pregleda automobila marke „BMW“ kojim je upravlјao A. A., dok je s njim u društvu bio A. N., pronašla neprijavlјen novac – 607.990 eura, 124.924 dolara, kao i dva smaragda, navode iz MUP-a Srbije.

Foto Uprava carina Republike Srbije

Oni se terete da su novac i drago kamenje, za koje se sumnja da potiču iz kriminalnih djelatnosti, namjeravali da prenesu preko graničnog prelaza i iznesu iz Republike Srbije.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.Iz Uprave carina navode da se ovaj nevjerovatan slučaj dogodio tokom popodneva, kada je na izlaz iz zemlje pristigao BMW X6, njemačkih registarskih oznaka, kojim su putovala dvojica stranih državljana.


Foto Uprava carina Republike Srbije

“Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu, obojica su odgovorila da sa sobom ne nose ništa. Međutim, uslijedio je detaljan pregled automobila kojim su demantovane njihove izjave, jer je automobil doslovno bio ”nafilovan” neprijavljenim novcem. Preko 600.000 eura i gotovo 125.000 dolara bilo je sakriveno u skoro svakom dijelu unutrašnjosti vozila: kutiji za prvu pomoć, lijevim i desnim vratima, reflektujućem prsluku, u torbama sa ličnim stvarima, u kesi iz supermarketa, kutiji za parfem, kutiji za lijekove, plastičnoj korpi sa dječijim igračkama, pa čak i u kutiji dečijih bojica”, navodi se u saopštenju.

Foto Uprava carina Republike Srbije

I to nije bilo sve, jer su službenici na granici u kesi iz supermarketa koja se nalazila u prtljažniku pronašli i dva mala smaragda čija je vrijednost procjenjena na gotovo 6.500 eura.

Foto Uprava carina Republike Srbije

Zbog toga što je korišćen kao sredstvo za krijumčarenje zadržan je i automobil BMW X6, čija se vrijednost procenjuje na 110.000 eura.

Foto Uprava carina Republike Srbije

Sav otkriveni novac, drago kamenje, automobil i oba putnika predata su u dalju nadležnost Višeg javnog tužilaštva i protiv njih će se voditi krivični postupak.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: