"Dobrodošli u Sandžak" Projekti

Ribariće: Jezero sa svojim turističkim potencijalima – vidikovac Đurđevica i Pazarska plaža

Sandžak je regija čije se prirodne ljepote, fenomeni, posebnosti i specifičnosti i dalje otkrivajaju i definišu projektima za afirmaciju turizma. Poseban akcenat u projektu “Doborodšli u Sandžak” dajemo još dovoljno neutvrđenim potencjalima u opštini Tutin.

Područje opštine Tutin, sa okolnim opštinama, predstavlja jedinstven prirodni ambijent, sa brojnim prirodnim raritetima. Ovdje ćemo izdvojiti vidikovac “Đurđevica“ na rubu Crniškog platoa, rijeku Ibar i rafting sa Miljine Glave, jezero Gazivode i Pazarsku plažu i novoformirano tuističko naselje na lijevoj obali jezera Gazivode.

– Đurđevica iznad Ribarića

Arheološko nalazište i vidikovac Đurđevica, selo Crniš – opština Tutin Na jugoistočnoj strani sela Gornji Crniš, nalazi se zaravnjeni greben zvani Đurđevica, koji se na kraju završava strmim nepristupačnim liticama koje dopiru do lijeve obale Ibra i magistralnog puta Ribarići — Rožaje.

Tu su nekropole u kojima su pronađene Ilirske i Keltske urne govore o odnosu praistorijskih naroda prema svojim umrlima.

Utvrđenje je korišćeno u vojne svrhe prije svega za odbranu i nadgledanje rijeke Ibar. Poznato je da su se vojske i trgovački karavani u tim vremenima kretali dolinama rijeka.

Područje nije arheološki istraženo niti markirano.

Danas je popularno mjesto sa kojeg se pruža pogled na jezero Gazivode i sa kojeg zastaje dah.

Foto: Haris Rašidović

Do ovog novootkrivnog vidikovca se stiže kada se putem prema Rožaju, na izlasku iz Ribarića, skrene desno makadamskim putem i stiže se na vrh. Lokalitetu je moguće prići i preko sela Crniš.

Vidikovac Đurđevica iznad Ribarića je poznat ljubiteljima prirode, ali pejzaž iz okolnih sela na par kilometara, s lijeve strane, prema Ribariću iz pravca Novog Pazara, otvaraju širok pogled i horizont prema zapadu. U različitim vremeskim dobima i trenucima su izazov i poslastica za ljubitelje prirode i fotografije.

Odmor za dušu i divljenje savršenstvu “Stvoritelja” formiraju niz, s desne strane “Crniški plato” i Đurđevica, s lijeva Rubajljie i planina Veprnja, sa Hajlom (2403 m n.v) u sredini i njenim vrhovim kao svojetvenom krunom Sandžaka

Projektom Mladih opštine Tutin je zamišljena izgradnja vidikovca na lokalitetu „Đurđevica” u selu Crniš.

Ova lokacija predstavlja više nego atraktivnu poziciju za izgradnju vidikovca koji bi pružio jedinstveni doživljaj ovog područija opštine Tutin.

Izgradnjom vidikovca na ovoj poziciji omogućili bi trajno mapiranje turističkih potencijala opštine Tutin.

Na stijeni Đurđevica u budućnosti planira se izgradnja via ferrate, zip line, kao i terasa s pogledom na široki horizont.

Sa ovog mjesta pruža se predivan pogled na jezero Gazivode i okolna naselja.

U neposrednoj blizini vidikovca nalazi se čuveni manastir Crna Rijeka, biser srednjevjekovne pravoslavne baštine.

Izgradnjom vidikovca “Đurđevica” kompletirali jedinstvenu turističku ponudu koja bi se sastojala iz obilaska jezera Gazivode, vidikovca Đurđevica i manastira Crna Rijeka i samim tim trajno mapirali opštinu Tutin kao poželjnu turističku destinaciju za mlade kao i sve ljubitelje aktivnog turizma.

Za izgradnju vidikovca koristilo bi se isključivo drvo i metalna konstrukcija kako bi se očuvalo prirodno stanje terena.

Opšti cilj projekta je prije svega trajno mapiranje turističkih potencijala opštine Tutin, zatim trajno očuvanje kulturne baštine opštine Tutin. Omogućavanje jedinstvenog doživljaja prirodnog ambijenta opštine Tutin.

Specifični ciljevi projekta su ukazivanje na značaj očuvanja kulturne baštine i zaštite životne sredine svih građana Tutina. Promocija kulturno historijskog naslijeđa opštine Tutin. Mapiranje arheloških nalazišta na teritoriji opštine i samim tim obogaćivanje turističkog potencijala opštine Tutin.

Opština Tutin spada među najvisočije opštine u Srbiji, sa prosečnom nadmorskom visinom iznad 1.000 m. Ispod 800 m nadmorske visine nalazi se samo 15 kvadratnih kilometara teritorije opštine.

Područje opštine Tutin predstavlja jedinstven prirodni ambijent, sa, brojnim prirodnim raritetima. Pored atraktivnog kanjona Ibra, jedinstvene planinske površi Ponor, planinsko-šumskog kompleksa Mojstir, prekrasnih predjela Mokre gore i njenih nepreglednih šuma, na području opštine Tutin prisutni su brojni kraški oblici reljefa i jedinstveni biljni i životinjski svijet.

– Jezero Gazivode,  izvor “Miljina glava” i rafting na Ibru

Teritorija opštine Tutin, može se reći, oskudeva u stajaćim vodama. Izuzetak je jezero Gazivode koje predstavlja vještačku akumulaciju ukupne zapremine 370 miliona m3 i površine 27 km2.

Ova akumulacija se nalazi u dolini rijeke Ibra. Početak jezera je u naselju Ribariće, a sama brana za akumulaciju, postavljena je na teritoriji opštine Zubin Potok (naselje Gazivode) u periodu od 1972. do 1997. Akumulacija Gazivode, čitavim gornjim dijelom svog uspora, nalazi se na teritoriji opštine Tutin.

Treba napomenuti da je brana na jezeru Gazivode najveća u Evropi, a četvrta na svijetu sa glinenom osnovom i zidom od šljunka i kamena. Visoka je 107, a dugačka 408 metara.

Za razliku od stajaćih voda, teritorija opštine Tutin ispresecana je brojnim jrečicama koje uglavnom, posredno ili neposredno, čine pritoke najveće rijeke ovog kraja – Ibra.

Ibar je najveća rijeka koja protiče kroz područje opštine Tutin. Izvire u Crnoj Gori ispod planine Hajle. Na području opštine Tutin, od Špiljana do Strumaca, dužina Ibra iznosi 22 km. Posebnu prirodnu ljepotu čini njena klisura visine i do 300 metara.

Nekoliko kilometara od jezera u Ribarićima, uzvodno uz Ibar ka Crnoj Gori, nalazi se mesto Miljina glava koje je dobilo ime po istoimenom izvoru. Od mjesta gde se izvor Miljina glava uliva u Ibar, voda je hladnija, a kupanje je prijatnije iznad samog izvora.

Odmor na obalama rijeke, najčešće traže žitelji Tutina i Novog Pazara. Ribolovci na brzacima uživaju u pecanju, djeca traže mirniju i dublju vodu za kupanje. Na nekim mjestima Ibar je ovde dubok i tri metra, a priroda je izvajala idelna mjesta za one hrabrije koji žele da se okušaju u skokovima u vodu. Na plažama pored rijeke, porodice i prijatelji, neretko uz pjesmu, roštiljaju i nalaze smiraj od svakodnevnih gradskih briga i stresa.

Na Ibru se u ljetnjem periodu, tradicionalno, održava izazovni i uzbudljivom spust gumenim čamcima niz rijeku.

Zaljubljenici u ovu vrstu “podizanja adrenalinina” polaze sa tačke izletišta Miljina glava, uživajući u uzbudljivoj avanturi niz razigrane bukove rijeke Ibar sve do samog ušća u jezero Gazivode.

Na samom raftingu postoji mnogo uzbudljivih bukova koji svojom silinom i brzinom ostavljaju bez daha i zbog kojih se stiče pravi utisak avanture i adrenalina.

Ovaj već tradicionalni rafting na Ibru je svakako važan segment razvoja aktivnog odmora u prirodi i turizma opštine Tutin.

Organizatori raftinga na Ibru su Opština Tutin, Centar za kulturu turizam omladinu i sport, Regionalna turistička organizacija Sandžaka, Rafting klub- “Ibarski saladžije” , Ustanova Sandžačke igre i Teritorijalni sportski savez, koji su prepoznali da je ovaj vid aktivnog odmora u prirodi posebno privlačan za turiste iz zemlje i regiona.

Na raftingu na Ibru redovno učestvuju  i ekipe iz Srbije.

Izvor: Opština Tutin, RTOS-Sandžak Travel

Foto: prezi.com/tutin, RTOS/fb

– Turističko naselje i Pazarska plaža

Na lijevoj obali jezera Gazivode u toku je treća faza uređenja i izgradnje turističkog naselja i “Pazarske plaže”. Taj projekat je ocjenjen kao “kapitalan za sve”, ne samo za građane Novog Pazara, već i za sve okolne opštine koje gravitiraju Novom Pazaru i koriste zajedničko jezero.

Ušlo se u završnu fazu uređenja turističkog sportsko-rekreativnog kompleksa u naselju Vitkoviće na jezeru Gazivode, području koje obuhvata teritoriju Grada Novog Pazara, prema granici s Kosovom.

Pored turizma u generalnom smislu “pazarsko more” će oživjeti, vodni turizam, omogućiti razne manifestacije i organizovanje sportskih takmičenja, agro i seoski turizam, te doprinjeti očuvanju životne sredine na području jezera Gazivode.

Plaža je prema prvoj fazi projekta duga 570 metara i obuhvata kućicu za ribolovce i turiste, drvene suncobrane sa klupama za posjetioce, osmatračnicu za spasioce, parking prostor, sportsko-rekreativne terene, dokove za kupače i čamce, plutajuće pontone i pontonske bazene za djecu i neplivače.

Takođe je predviđeno izdavanje motorizovanih čamaca i dodatne sigurnosne opreme, uređenje prostora za kajakaše i postavljanje teleskopskih markera za start i cilj za potrebe kajakaških, veslačkih i plivačkih takmičenja.

U trećoj fazi planirani su radovi na raščišćavanju desnog dijela plaže i očuvanje tog prostora od divlje gradnje, produžetak ribarske staze, uređenje dječije plaže, kao i nabavka bova kojim će biti ograničen dio jezera koji pripada plaži i koji će biti zaštićen od čamaca i drugih plovila. Osim toga, planirani su i radovi na ozelenjivanju plaže, postavljanje ograde, asfaltiranje pristupnog puta od magistrale prema plaži, ukupne dužine oko 100m. Plaža će biti pokrivena video nadzorom a imat će i besplatan internet, igralište za djecu, teren za odbojku, košarku i fudbal te pokretne tezge za prodaju hrane i pića.

Takođe će biti izgrađen objekat za upravu plaže, kućicu za ribolovce i njihovu opremu, objekat za ambulantu, spasioce – ronioce i njihovu opremu, misafirhanu, mesdžid, teren za šatorsko naselje.

Planirano je da oko 120.000 građana Novog Pazara koristi plažu i odmara se u ovom turističkom naselju.

“Pazarsko more” će prema planovima biti 2,5 hektara zemlje, a dužina plaže se može produžiti do 2,5 kilometara. Širina plaže sa pijeskom i šljunkom i pijeskom biće od 20 do 40 metara.

Projekat izgradnje Pazarske plaže i turistički centar finansiraju Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Grad Novi Pazar koji je sa Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka SEDA nosilac projekta, partneri na projektu su Sportski Savez Novog Pazara, Kancelarija za mlade Novog Pazara, Gradska Organizacija sportskih ribolovaca Novi Pazar, Kajakaški Klub Stari grad, Odred Izviđača Sandžak i Turistička Organizacija Novog Pazara.

 

Izvor/foto:

– Opština Tutin

– prezi.com

– Grad Novi Pazar

Regionalna turistička organizacija Sandžaka

– Regionalna razvojna agencija Sandžaka SEDA

– https://www.ekapija.com/real-estate/2435596/KZIN-PR/novi-pazar-dobija-turisticko-naselje-na-jezeru-gazivode-foto

– tacka.net

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: