20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Kultura Novi Pazar

Novi Pazar: U Muzeju otvorena izložba „Raskršća“ i predstavljena “Digitalna biblioteka”

U Muzeju “Ras”u Novom Pazaru jučer je otvorena izložba rukopisne muzejske zbirke, a ujedno je prezentovana i mobilna aplikacija „Digitalna biblioteka“.

Mobilna aplikacija predstavlja realizaciju projekta „Digitalizacija fonda stare i rijetke knjige i rukopisnih dokumenata iz zbirke Muzeja Ras Novi Pazar“.

“Značaj aplikacije se u osnovi ogleda u zaštiti, obradi i prezentaciji rukom pisane građe na arapskom, staroslovenskom, hebrejskom i osmanskom jeziku korišćenjem prednosti digitalnih tehnologija”, saopštili su iz ove ustanove.

Rukovodilac muzejske biblioteke Avdija Salković је u svom izlaganju istakao da je izvršena transkipcija i prijevod 38 dokumenata, među kojima ima tapija, tadašnjih ličnih dokumenata, upisa u registar, ugovora o posuđivanju novca, o najmu zemlje.

Pored toga, Salković je dodao postoji i odjeljak rukopisne knjige, gdje je trenutno izloženo pet knjiga od kojih su dvije kompletno prevedene.

Ovaj projekat, koji je podržalo Ministarstvo kuture,  jedinstven je u Novom Pazaru širem području, te je od velikog je nacionalnog i međunarodnog značaja za korisnike kulturnog naslijeđa.

Izložba rukopisne zbirke

Istog dana kada je predstavljena mobilna aplikacija, otvorena je i izložba koja sadrži rukopise na osmanskom, crkvenoslovenskom, arapskom i perzijskom jeziku.

Svi izloženi rukopisi su prevedeni, te su se posjetioci izložbe mogli upoznati sa njihovom sadržinom.

Na otvaranju izložbe je govorila historičarka umjetnosti, muzejska savjetnica Svetlana Čeković i direktor Muzeja dr. Fuad Baćićanin.

Ova izložba je u sklopu završnice projekta „Raskršće baštine“, koji je, također, finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Foto:Muzej Ras

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: