27 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

RIK proglasio listu “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin”

Republička izborna komisija (RIK) donijela je rješenje kojim je danas izbornu listu “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin”, pod rednim brojm 3 proglašena za učešće za neposredne izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) raspisane za 13. novembar ove godine.

Na listi se nalazi 35 kandidata za vijećnike, a nosilac liste je lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin koji se, po prvi put od osnivanja Vijeća 1991. godine, nije kandidirao za vijećnika.

Prvi na lisiti je Fuad Baćićanin, doktor filoloških nauka i dugogodišnji direktor Muzeja Ras Novi Pazar. Drugi na listi je Sead Šemsović, univerzitetski profesor i šef Odsjeka za književnosti naroda Bosne i Hercegovine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu., a treća na listi je Jasmina Curić doktor agroekonomskih nauka i trenutna predsjednica Vijeća.

Od 35 kandidata za vijećnike 16 je iz Novog Pazara, 7 iz Tutina, 6 iz Sjenice i po 3 kandidata iz Prijepolja i Priboja.

“Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin” je podržala SDA Sandžaka.

Predsjednik SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin je izjavio da su kandidati na listi Bošnjačko jedinstvo nacionalno svjesni i politički odgovorni i da će u ovom procesu biti stožer za postizanje bošnjačkog jedinstva i da svi zajedno, nakon rezultata, učestvuju radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća i time obavežu državu Srbiju da poštuje Vijeće i njegove stavove.

Za učešće na izborima za BNV prethodno su proglašene liste “1. Sandžačka demokratska partija – Husein Memić” i “2. Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković”.

Bošnjačko nacionalno vijeće je najviše predstavničko tijelo sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji. Osnovano je 11. maja 1991. godine, pod imenom Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka (MNVS). Za predsjednika Vijeća izabran je dr. Sulejman Ugljanin. Do 2003. godine Vijeće djeluje i radi pod nazivom Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka (BNVS), a nakon 2003. godine, nakon zakonskog regulisanja položaja manjinskih nacionalnih zajednica u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji, kasnije Srbiji i Crnoj Gori, kao Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).


U vrijeme svog osnivanja Bošnjačko nacionalno vijeće bilo je odgovor na etničko čišćenje i teror kojeg je režim Slobodana Miloševića sprovodio nad bošnjačkim narodom na području Sandžaka i šire, piše u historijutu BNV-a.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: