30 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Srbija

RTS genocid u Srebrenici nazvao “dešavanja u julu 1995.”

Javni medijski servis Radio televizija Srbije je danas, na 28. godišnjicu genocida u Srebrenici, u informativnm emisijama genocid nazvao kao “srebrenička dešavanjima u julu 1995. godine”.

“U Memorijalnom centru u Potočarima obeležava se 28 godina od srebreničkih dešavanja u julu 1995. godine…”, objavio je javni servis Srbije – RTS, prenosi Istinomer na Twitteru.

U Srbiji je od 2016. godine zakonom zabranjeno javno negiranje genocida i ratnih zločina za koje su donesene pravosnažne presude domaćih sudova ili Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

Skupština Srbije je na prijedlog Demokratske stranke (DS) krajem marta 2010. godine, nekoliko minuta iza ponoći, usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici u julu 1995. godine.

Ta deklaracija se poziva na presudu Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđeno da je u Srebrenici jula 1995. godine izvršen genocid, i u tekstu se osuđuje zločin na način utvrđen presudom pomenutog suda, bez pominjanja termina genocid.

– Više presuda za genocid u Srebrenici

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu donio je više presuda u kojima se potvrđuje genocid u slučaju Srebrenice.

“Za genocid nad oko osam hiljada bošnjačkih civila u zaštićenoj zoni u i oko Srebrenice u julu 1995. godine osuđeno 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike srpske”.

“Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Sud BiH i sudovi u Srbiji osudili su više od 50 osoba na 700 i više godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici. Od 20 presuda MKSJ-a za zločine počinjene u Srebrenici, sedam uključuje i presude za zločin genocida.

Sud BiH donio je 25 presuda za zločine počinjene u Srebrenici, od čega je 13 za zločin genocida. U Republici Srbiji doneseno je pet presuda koje se odnose na Srebrenicu, uključujući presude za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Osim Radovanu Karadžiću, u Hagu su izrečene još tri pravosnažne doživotne kazne za genocid u Srebrenici. Jedna je izrečena 2010. bivšem načelniku za bezbjednost glavnog štaba VRS Ljubiši Beari, koji je umro u Berlinu 2017. godine.

Druga je izrečena 2015. godine bivšem pomoćniku komandanta za obaveštajno-bezbjednosne poslove glavnog štaba VRS Zdravku Tolimiru, koji je sledeće godine umro. Na doživotni zatvor osuđen je i potpukovnik Drinskog korpusa VRS Vujadin Popović, koji je prolašen krivim za genocid, istrebljenje, ubistvo i progon Bošnjaka.

Tribunal u Hagu je donio prvu presudu koja je zločin u Srebrenici okarakterisala kao genocid, i to bivšem generalu Vojske Republike Srpske Radislavu Krstiću, 2001. godine.” (Izvor: BBC, 10.7.2020.)

Izvor: RTS, Istinomer, RSE

Povezane vijesti

%d bloggers like this: