19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Regija

Ruska novinarka uhapšena na Kosovu, optužena zbog špijunaže i protjerana

Kosovska policija uhapsila je juče rusku državljanku Dariju Aslamovu zbog sumnje da je pokušla ilegalno da uđe na Kosovo i da ima veze sa ruskim vojnim obavještajnim službama. Optužena je da se bavi špijunažom i zabranjen joj je ulazak na Kosovo narednih pet godina.

Daria Aslamova u zagrljaju šefa ruske diplomaije Sergeja Lavrova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja je saopštio da je u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, kao i na osnovu relevantnih članova Zakona o strancima, proglasio državljanku Rusije Dariju Asmalovanu nepoželjnom osobom.

“Ovom licu je zabranjen ulazak na pet godina na teritoriju Republike Kosovo“, saopštio je kosovski ministar unutrašnjih poslova.

Onj e naveo da se Aslamova lažno predstavlja kao novinarka i da su navode o njenim aktivnostima potvrdile mnoge zemlje.

Istakao je da “svako ko sa određenim ciljevima ili direktivama šteti ili pokušava da destabilizuje našu zemlju, suočiće se bez sumnje sa snagom zakona Republike Kosovo”.

Prehodno je u subotu novinarka Darija Aslamova uhapšena na graničnom prelazu na severu Kosova.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja je naveo da su mnoge zemlje dokazale da se Daria Aslamova bavila špijunažom za ruske vojne obavještajne službe i da je djelovala pod maskom novinara.

“Njen pokušaj da uđe u našu zemlju, pored toga što se poklapa sa dešavanjima na severu zemlje, jasno dokazuje ruske veze i propagandu kojima se Srbija već priključila i koje imaju za cilj da destabilizuju našu zemlju”, naveo je ministar Svečlja.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: