28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Novi Pazar

Na DUNP-u izložba radova studenata arhitekture: Profesija za životno okruženje

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) otvorena je izložba radova više od sto studenata arhitekture. Izložba Studijskog programa arhitektura je godišnje predstavljanje studenata arhitekture, organizuje se na kraju školske godine i sadrži reprezentne projekte i makete stambenih, industrijskih i drugih javnih objekata, kao i različita rješenja u urbanom i prostornom planiranju.

Šef Studijskog programa arhitektura doc. dr Džemila Beganović rekla je za Behar TV da je izložba koncipirana u svrhu promocije studijskog programa, rezultata rada studenata arhitekture al ii upoznavanja srednjoškolaca zainteresovanih za studije arhitekture.

Doc. dr Džemila Beganović

“Studije arhitekture na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru su jako kvalitetne i mogu da pariraju bilo kojem univerzitetu državi i šire. Studije arhitekture zahtijevaju veliku posvećenost i rad. Potrebna je velika ljubav, potrebno je da se odrekne dugih zadovoljstava i da se posvete studiranju. Studenti na prvoj godini često kažu jeste teško, ali to i ništa drugo. Arhitekta treba postati ako to volite i ako želite da radite na najbolji mogući način. Ova profesija donosi mnogo zadovoljstava, od onoga kad vi uradite neki projekat, mogućnost dobijanja posla, izazovan je i daje rezultate, materijalne i profesionalne”, rekla je profesorica Beganović, dodavši da je izložba koncipirana tako da predstavi što više predmeta u svim godinama studija.

Govoreći o sadržajima izložbe, član organizacionog tima i asistent Lejla Zećirović, je rekla da su prikazani prvi radovi studenata do kraja njihovog školovanja i master radova. Jedan od uspješnih i zanimljivih projekata koji je prikazan je i zoološki vrt.

Studenti se tokom studija, ističe Zećirović, bave i Novim Pazarom i daju idejna urbanistička i arhitektonska rješenja, sa svim zasebnostima koje ovaj grad ima.

Asistent Lejla Zećirović

“Na predmetima često obrađujemo Novi Pazar kao temu. Studenti sa različitih aspekata analiziraju Novi Pazar. Definišu problem i daju kreativna, vrlo dobra rješenja koja će, nadam se biti realizirana kada oni budu afirmisani arhitekti i na pravom mjestu, ne samo u Novom Pazaru nego pospješiti arhitekturu i u svijetu”, rekla je Zećirović, dodavši da su u organizaciji izložbe sa studentima učestvovali i kolege asistenti Enes Hasanbegović i Danilo Dragović.

O životnom okruženju u Novom Pazaru i drugim mjestima kod nas, šta treba mijenjati, a šta ne razmišljaju i studenti arhitekture.

Magdalena Jovanović

“Još od malena sam gledala emisije poput “Radna akcija” i svidjelo mi se kako se od nečeg starog i lošeg uradi nešto novo is vi su sretni zadovoljni. Uspiju da izmame osmjeh na lice mnogih. Od tad sam odlučila da, ako Bog da, i ja postanem arhitekta i usrećim nekog i da od nečeg ostarjelog i što ne služi može da se napravi nešto novo, da se uljepša i ovaj grad”, rekla je studentica druge godine arhitekture Magdalena Jovanović, dodavši da će raditi na uljepšavanju životnog prostora u svom gradu.

Emina Dreković

“Arhitektura je zanimljiva, inspirativna i , pored toga kako svi kažu da je teška. U Novom Pazaru, s obzirom da ima dosta starih objekata, ne bih ništa mijenjala. Imamo previše modernih objekata, ja to ne ih nastavila već bih projektovala u skladu sa starim objektima. Koncept arhitekture bi zasnovala na starim građevinama, to mi se sviđa”, kazala je Emina Dreković, također studentica druge godine arhitekture na DUNP-u.

Integrisane studije arhitekture traju pet godina i to je jedan od najatraktivnijih studijskih programa Državnog univerziteta u Novom Pazaru. Na ovom studijskom programu ove školske godine je planiran upis još 60 studenata.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: