29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Politika Regija Srbija

SAD traže od Srbije da odmah i bezuslovno oslobodi trojicu kosovskih policajaca

Sjedinjene Američke Države su zatražile da Srbija “odmah i bezuslovno” oslobodi trojicu kosovskih policajaca koje je privela, javlja Anadolija.

Portparol State Departmenta Matthew Miller objavio je saopštenje o tenzijama između Srbije i Kosova.

“Pozivamo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Vladu Srbije da odmah i bezuslovno oslobode trojicu kosovskih policajaca privedenih 14. juna”, rekao je Miler i dodao da je zadržavanje policajaca pogoršalo ionako napetu situaciju.

Miller je također ponovio pozive Srbiji i Kosovu da sprovedu plan od tri tačke koji je predstavila Evropska unija (EU) i vrate se dijalogu.

Trojici kosovskih policajaca određen je pritvor u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu, u Srbiji. Više javno tužilaštvo u Kraljevu donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenih B.S. (1965), R.Z. (1975) i M.Š. (1961) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili po jedno krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Trojica kosovskih policajaca su kako tvrdi Vlada Kosova oteti u srijedu, 14. juna, dok su bili u pograničnoj kontroli, duboko na teritoriji Kosova, uz sjevernu granicu sa Srbijom. S druge strane, zvanični Beograd tvrdi da su kosovski policajci uhapšeni duboko na teritoriji Srbije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: