26 Aprila, 2024
Aktuelno Izbori u Srbiji 2020. Politika Sandžak

SDA Sandžaka: Cilj na izborima je autonomija Sandžaka i vraćanje Bošnjacima status naroda

Predsjednik Centralnog izbornog štaba izborne liste “SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin”, Mirza Hajdinović poručio je da je osnovni cilj ove liste na predstojećim izborima autonomija Sandžaka po modelu specijalnog statusa i vraćanje Bošnjacima statusa naroda.

On je na konfernciji za novinare izjavio da je u skladu sa tim i pravo da Bošnjaci budu ravnomjerno zastupljeni u tužilaštvu, sudstvu, policiji, graničnim i carinskim službama i ostalim državnim organima sa javnim ovlaštenjima.

“Posebno skrećem pažnju građani se pitaju kako da postupe ako i na ovim izborima budu primorani da glasaju za Aleksandra Vučića, njegove pomoćne stranke u Sandžaku i to da dokažu svojim poslodavcima”, istakao je on.

– Prijava zbog funkcionerske kampanje, Vučićev cilj da kroz afalt uzme više glasova u Sandžaku

Hajdinović je rekao da će podnijeti prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije zbog, kako je naveo, zloupotrebe novca građana za funkcionersku kampanju i favorizovanje izbornih lista pod rednim brojem 1 i 8 koje Vučić želi da nametne građanima Sandžaka.

“Skrećemo pažnju Bošnjacima i ostalim građanima Sandžaka te putne pravce platili ste kroz vaše poreze i takse. Cilj Aleksandra Vučića je da kroz asfalt uzme vaše glasove za svoje dvije režimske liste u Sandžaku. Poručujemo svim građanima Sandzaka ne dozvolite da vas Aleksandar Vučić i njegove pomoćne liste u Sandžaku i ovog puta prevare, To je prevara, njihov cilj su vaši glasovi”, ocjenio je Hajdinović.

Predsjednik Centralnog izbornog štaba izborne liste “SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin” je dodao i da traže od Agencije za borbu protiv korupcije da poništi liste Aleksandra Vučića u Sandžaku jer na ovaj način, kako je podvukao, direktno ugrožava Bošnjake da slobodno izraze svoju izbornu volju.

SDA Sandžaka će nakon izbora, prema riječima Hajdinovića, biti spremna na saradnju sa svima koji budu spremni da omoguće ravnopravnost Sandžaka.

“Otvoreni smo za saradnju sa svima, imali smo dobru saradnju u prethodnom poslaničkom mandatu, ne vidim razloga da, ako bude prilike, i nastavimo saradnju”, rekao je Hajdinović odgovaarjući na pitanje da li će u Skupštii Srbije nakon izbora nastaviti da sarađuju sa poslaničkim grupama Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića i Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka.

Komentarišući izvještavanje medija na lokalu i novuo države, kao i činjenicu da neke stranke u Novom Pazaru ne pozivaju predstavnike svih medija na konferencije za novinare, Hajdinović je ocjenio da je “totalna zloupotreba medija i favorizovanje određenih lista, da je SDA Sandžaka uvijek otvorena za sve medija, te da drugima ostavljaju da kažu to što imaju”.

Predočeno je da Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, kao Bošnjačka parlamentarna stranka u kontinuitetu već 30 godina, predala je svoje izborne liste za učešće na parlamentarnim izborima u Srbiji i lokalnim u Sandžaku. Izborna lista “SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin“ na glasačkom listiću za republičke izbore je pod rednim brojem 11, za lokalne izbore u Novom Pazaru pod brojem 4, Tutinu 4, Sjenici 6, Prijepolju 8 i Priboju pod brojem 5.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: