27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak Tutin Vremeplov

Sjećanje na rahmetli Šemsudina Kučevića, četiri godine od preseljenja

Prije četiri godine, 12. oktobra 2017. godine, nakon teških povreda zadobijenih u teškoj saobraćajnoj nesreći, preminuo je legendarni predsjednik Opštine Tutin, visoki funkcioner i jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Šemsudin Šemko Kučević.

Kučević je prıje četiri godıne stradao na putu Novi Pazar – Tutin, u mjestu Mađari, kod Tutina, nakon što je vozilo u kujem se nalazio na zadnjem sjedištu, promjenilo pravac kretanja, udarilo u drvo i sletjelo s puta.

Kučević je izgubio život na putu za čiju se izgradnju borio, dva dana nakon posjete turskog predsjednika Sandžaku Recepa Tayyipa Erdogana.


O detaljima te saobraćajne nesreće šira javnost od strane državnih institucij do danas nije zvanično obavještena.

Viši sud u Novom Pazaru je u predmetu u kojeme nakon postupka koji je pratio niz proceduralnih izmjena, dopune optužnog akta i nejasnoća, prvu presudu donio skoro četiri godine nakon pogibije Šemsudina Kučevića.


Šemsudin Kučević je po profesiji bio politikolog, jedan je od osnivača Stranke demokrtaske akcije (SDA) Sandžaka 1990. godine i prvi saradnik Sulejmana Ugljanina. Na poziciji predsjednika Opštine Tutin bio je u šest mandata.

Rođen je 03.11.1959. godine u Tutinu. Osnovnu i srednju školu završio je u Tutinu. Fakultet političkih nauka završio je u Beogradu. Iza njega je ostala supruga, tri kćerke i sin.

Rahmetli Šemsudim Kučević je tokom života posebu pažnju i prostor pridavao djeci i mladima 

Za predsjednika SO-e Tutin prvi put je izabran 1996. godine i na toj poziciji biran je u periodu 2000-2004, 2004-2008, 2012-2018, kao i na izborima 2016. godine

Od 2008-2012 godine postavljen je za zamjenika direktora Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Vlade Srbije, bio je i član Upravnog Odbora Fonda za razvoj.

 

U politici će ostati upamćen kao čovjek iz naroda i borac. Bio je među prvima koji se poltičkim sredstvima borio protiv totalitarnog režima Sloodana Miloševića i prvi koji ga je pobjedio. U svom narodu je ostao upamćen, kao velikan, predvodnik, vizionar, prijatelja, sagovonik i čovjek koji je promjenio Tutin, graditetlj tutinske opštine koja je važila za najnerazvijeniju u bivšoj Jugoslaviji.

Šemko Kučević (58) bio je predsjednik opštine Tutin u šest mandata. Kao jedan od lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, zbog političkog djelovanja bio je u frupi od 24 optužena u političkom procesu za vrijeme Miloševićevog režima.

Bio je političar sa posebnom harizmom, prihvaćen u narodu, čovjek u kome su i politički protivnici vidjeli nadu i rješenje koje je samo Šemko mogao naći kada su drugi prestajali tražiti izlaz iz bezizlaznih situacija.

Više hiljada ljudi prisustvovalo je dženazi rahmetli Šemsudina Kučevića, a klanjala se na gradskom trgu u Tutinu, za koji je Šemko živeo svim svojim bićem.

Sjećanje na rahmetli Šemsudina Kučevića biće obilježeno danas, učenjem Jasina u džamiji Sultan Fatih u Tutinu, nakon podne namaza, kao i posjetom mezarju i učenjem dove.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: