24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Zagađeni vazduh u Novom Pazaru ugrožava zdravlje populacije

Prethodne noći u Novom Pazaru vazduh je bio jako zagađenjem, a koncentracija štetnih čestica prema nekim mjerenjima dostigla je maksimume. Novi Pazar je, prema neformalnim podacima, bio najzagađeniji u Srbiji i Evropi i treći po zagađenosti u svijetu.

Sinoć su koncentracije PM 10 i PM 2,5 čestica na osnovu zvaničnih mjerenja iznosile pet puta više od dozvolenih. U 23. sata je izmjereno 248 PM 10 i 246 miligrama po kubnom mteru PM 2,5 čestica.

Neformalna, građanska mjerenja u nekim dijelovima grada, poput naselja Lug (Simpo zgrade) pokazuju da je vazduh bio ekstremno zagađen.

Noćas je u tom novopazarskom naselju izmjerena koncentracija od blizu 700 PM 10 čestica i ukupno 741,5 miligrama po kubnom metru PM 10, po zdravlje opasnih čestica.

Prema podacima Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) Novi Pazara je u ovoj godini, odnosno od 16 imao 15 dana sa prekoračenjem srednje dnevne granične vrijednosti (50µg/m3) štetnih čestica.

Jutros u 10 sati, iako je pretežno vedro u Novom Pazaru, koncentracija PM 10 i PM 2,5 čestica je bila duplo viša od dozvoljene i iznosila je 109, odnsn0 110 miligrama po kubnom metru.

-Ugroženo zdravlje građana, ZZJZ Novi Pazar nema kapaciteta da se bavi problemom zagađenog vazduha

Zbog zagađenosti vazduha na udaru su posebno hronični bolesnici i pacijenti sa kardiovaskularnim oboljenjima, ističe dr Selma Bihoraca iz Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar (ZZJNP).

Prema njenim riječima, također, djeca, trudnice i starije osobe su izložene negativnom ujecaju zagađenog vazduha i štetnih čestica i tada je najbolje ostati u kućama i stanovima. Bavljenje fizičkom aktivnošu i duže zadržavanje na otvorenom, kada je vazduh ovako zagađen, nije preporučljivo.

“Kada vidite da su te čestic u piku onda je najbolje da se ne izlazi. Također to važi i za djecu i sportiste u jutarnjim satima. Ne savjetuju se fizičke ativnosti kada je vazduh zagađen jer se bržim disanjem unosi više štetnih čestica. Kako bi se izbegao direktan ujecaj štetnih čestica ne savjetuje se izlazak vani”, istakla je ona.

Kazala je da maske “N95”, za kraće periode, mogu da štite i pomognu pri zagađenom vazduhu, dok obične hirurške maske nemaju smisla.

Dr. Bihorac je potvrdila da se Zavod za javno zdravlje Novi Pazara, kako je kazala, na žalost još uvijek ne bavi ispitivanjem kvaliteta vazduha jer nema kadrovskih i prostornh kapaciteta, niti opremu za to.

“U našoj ustanovi nemamo nikakav izvor podataka, niti od strane lokalne samouprave, oni kažu da nemaju ni oni. Kažu imaju kao i svaki stanovnik, kao i vi što imate, od Agencije za zaštitu životne sredine. Za 2022. godinu smo tražili informacije prije desetak dana da bi interno napravili neku analizu radi izvještavanja za našu referentnu ustanovu “Batut”. Još uvijek čekamo te podatke, nemamo uvid, niti merimo niti možemo da izvještavamo na osnovu tuđih informacija. Možemo samo da se uključimo kao ustanova koja vodi računa o javnom zdravlju u smislu da damo prijedlog mjera i svega onoga što se tiče javnog zdravlja”, pojasnila je dr Bihorac, dodavši da je doprinos u vezi ove teme prethodne godine dat javnim nastupima preko medija.

Konstatuje da se kumulativni efekat dogodio kada se stanje u saobraćaju i urbanizaciji desio zbirno, sve se sabralo i dobili smo ljubičastu zastavicu na mapi zagađenja vazduha.

“To znači jako zagađen vazduh. Nalazimo se u kotlini gdje nema strujanja vazduha. Zagađenje se zadržava iznad nas, čestice stvaraju smog i mi ga osjećamo. Svijest o ovom problemu je jako niska. Svi mi moramo dobro da razmislimo o ovome. Kada se prijedlozi mjera, priča se ili ćuti dobijaju se kritike. Teško je udovoljiti onome ko ne želi da čuje istinu. istina je ta da mi svi udišemo taj vazduh, i vi i ja, i koji ćute i koji ne kriju istinu. Naša djeca će da udišu taj vazduh tako da mi moramo nešto da činimo po tom pitanju”, poručila je ona.

Uputila je poziv svim akterima koji odlučuju u ovom pitanju “da se dozovu pameti i svi krenemo u neka strateška rješenja”, kratkoročno i dugoročno.

“Redukcija saobraćaja bi možda pomogla, jer to možemo trenutno u sred zime da uradimo. To treba ozbiljno da se shvati. Naša svijest je jako niska. Inspekcijske službe mora da reaguju, da se naparavi spisak zagaživača. Prvo to pa sve ostalo”, zaključila je ona.

Iz Gradske uprave Novog Pazara, kao ni iz državnih nadležnih službi se povodom visoke koncentracije šttenih materija u vazduhu na području Novog Pazara nisu oglašavali.

Izvor: Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: