25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Srbija

SDA Sandžaka i SPP traže odgovornost gradske uprave i ostavku gradonačelnika Novog Pazara Nihada Biševca


Odbornici u Skupštini grada Novog Pazara, opozicionih Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja(SPP), zatražili su danas odgovornost gradske uprave i ostavku gradonačelnika Novog Pazara, Nihada Biševca.

Odbornički klubovi Stranke pravde i pomirenja i SDA Sandžaka su, nakon održanog zajedničkog sastanka na kojem je razmatrana vanredna situacija u Novom Pazaru, usvojili zaključke i podnijeli zahtjev za održavanje vanredne sjednice Skupštine grada sa jednom tačkom dnevnog reda: “Izvještaj Gradonačelnika u vezi sa preduzetim i planiranim preventivnim, operativnim i drugim mjerama na zaštiti života i imovine građana Novog Pazara, u vezi sa poplavama u Novom Pazaru “.


Nakon predaje tog zahtjeva odbornica SDA Sandžaka Dinheta Pulić je u obraćanju medijima istakla da je Grad Novi Pazar 19. januara pogođen poplavama, što je za posljedicu imalo gubitak ljudskih života i ogromnu materijalnu štetu, te objektivni strah građana za ličnu i imovinsku sigurnost.

“Ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti građana uzrokovano je neodgovornim odnosom te nesposobnošću organa grada Novog Pazara da preventivnim djelovanjem i blagovremenim preduzimanjem odgovarajućih mjera zaštite građane, njihove živote i imovinu”, navela je Pulić i dodala da je shodno tome neophodno da Skupština grada održi vanrednu sjednicu u vezi sa ovim pitanjem i da Gradonačelnik odbornicima, građanima i javnosti u Novom Pazaru podnese izvještaj i pruži informacije o preduzetim mjerama i razlozima nepreventivnog djelovanja što je dovelo do ugrožavanja sigurnosti građana i tragičnih posledica.


U zahtjevu se traži od Gradonačelnika Nihada Biševca da zbog, kako su naveli, objektivne odgovornosti u pogledu ugroženosti građana Novog Pazara njihovih života i imovine, hitno podnese ostavku i mandat Gradonačelnika vrati Skupštini grada i građanima Novog Pazara.

“Gradonačelnik Novog Pazara, shodno svojim zakonom utvrđenim pravima i obavezama najodgovorniji je za stanje opšte sigurnosti građana i uslove življenja. Više događaja nekoliko godina unazad, koji su tragično okončani gubitkom života građana Novog Pazara (Požar u zgradi „Bor“ 29.08.2018.godine kada su dvije osobe izgubile život a osam je teže povređeno, stradanje učenice u naselju Mur 12.12.2022.godine i utapanje u rijeku Trnavicu dva građanina 19.01.2023.godine) obavezuje Gradonačelnika da preuzme odgovornost te da iz objektivnih moralnih i političkih razloga podnese ostavku. Građanima Novog Pazara treba odgovoran Gradonačelnik, koji radi, rukovodi i djeluje u korist građana Novog Pazara i koji je sposoban da na teritoriji grada Novog Pazara osigura ličnu i imovinsku sigurnost za sve građane. Imajući u vidu sve navedeno smatramo da Nihad Biševac treba bez odlaganja da podnese ostavku na mjesto Gradonačelnika Novog Pazara”, poručila je Puliće u ime SDA Sandžaka i SPP-a.


Vanredno održavanje sjednice Skupštine Grada Novog Pazara za 25. januar ove godine zatražilo je 17 opozicionih odbornika. Usvojene zaključke su uputili Gradonačelniku Nihadu Biševcu i predsjednici Skupštine grada Novog Pazara, Arneli Šemsović.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: