27 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

SDA Sandžaka podržala dogovor inicijative “ProGlas” i opozicije

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka uputila je pismo podrške inicijativi „ProGlas“ za slobodne i poštene izbore, u kojen, pored ostalog navodi da je, kao parlamentarna stranka više od 34 godine, koja zastupa i štiti interese bošnjačkog naroda u Srbiji i svih građana Sandžaka, na svojim organima, donijela je odluku kojom podržava dogovor inicijative „ProGlas“ i opozicije o slobodnim i poštenim izborima. Zahtjeva se sprovođenje preporuka misije ODIHR ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora.

Kao posebno važan istiakli su zahtjev za reviziju postojećeg i sastavljanje tačnog biračkog spiska, kao i kontrolu biračkog spiska do izbornog dana.

Zahtjevaju od javnog servisa, da u skladu sa svojim zakonskim obavezama blagovremeno, potpuno i istinito informiše građane o lokalnim i gradskim izborima kao i da svi učesnici u izbornoj trci budu ravnopravno zastupljeni u programu.

Zahtjevaju i da ponovljeni izbori za Beograd budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mjere za unapređenje izbornih uslova.

“Važno je da svi preostali lokalni izbori u opštinama i gradovima gdje nisu bili održani u decembru 2023. godine, budu održani u istom danu kada i beogradski”, istakli su iz SDA Sandžaka i upozorili da ponovljeni izbori za Grad Beograd zakazani u kratkom vremenskom roku i u odsustvu promjene izbornih uslova “neće biti ni slobodni ni pošteni”.

Također poručuju da na njih neće pristati, a u vezi sa tim ćemo biti jedinstveni i odlučni.

Kako je navedeno iz SDA Sandžaka ne odustajju od zahtjeva da se ustanovi pravna i politička odgovornost za izborne neregularnosti

“Pozivamo sve političke organizacije koje žele da doprinesu stvaranju uslova za slobodne i poštene izbore da pristupe ovom dogovoru. Prateći rad Inicijative „ProGlas“, vrijednosti za koje se borite i način na koji valorizujete stavove građana iskazujemo vam poštovanje i podršku”, poručeno je u pismu SDA Sandžaka.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: