29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

UG u Novom Pazaru: “Božić je – pucaj u džamije” opasna poruka

Udruženja građana Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Svetionik, Urban In, Forum 10 i Takt.info saopštenjem izražavaju duboku zabrinutosti najoštrije osuđuju nasilničko ponašanje i širenje nacionalističke mržnje i vjerske netrpeljivosti, koje je grupa mladića pjevala uz pjesme „Božić je – pucaj u džamije“.

Pozdravljaju, kako navode u reagiranju, pozitivan iskorak i brzu rekciju MUP-a kojom su uhapšeni četvorica počinioca i nadaju se da će počinioci biti adekvatno kažnjeni.

“Podsjećamo da ovo nije prvi slučaj zastrašivanja i širenja mržnje i netrpeljivosti, a izostalim reakcijama državnih organa i učestalošću ovakvih pojava široj javnosti se šalje vrlo opasna poruka da je bošnjačko stanovništvo nezaštićeno i prepušteno samo sebi, da državi nije stalo do poštovanja zakona, demokratskih principa i osnovnih načela Evropske konvencije o ljudskim pravima”, piše u saopštenju ovih udruženja u Novom Pazaru.

Napominju da je Priboj veoma osjetljiva multietnička sredina naročito zbog događaja iz devedesetih i zločina zbog kojih su građani bošnjačkog stanovništva izgubili povjerenje u institucije.

“Brojni zločini još uvijek nisu dobili sudski epilog, a žrtve nisu obeštećene, te ovaj i svi nedavni događaji dodatno opterećuju bošnjačko stanovništvo i izazivaju strah da se traumatična iskustva iz nedavne prošlosti ne ponove. Imajući u vidu rečeno kao i učestalost sličnih događaja u posljednje vrijeme, ubijeđeni smo da samo profesionalno i zakonito i adekvatno reagovanje i ponašanje nadležnih organa policije i pravosuđa može doprinijeti vraćanju sigurnosti i povjerenja građana Sandžaka u institucije države Srbije”, poručili su.

Pozivaju nadležno tužilaštvo i ostale državne organe, da hitno reaguju i da,shodno obavezama koje su Ustavom i zakonima Republike Srbije precizirana, preduzmu sve neophodne mjere da zaštite, da osiguraju sigurnost svih građana u Priboju i protiv počinioca predizmu sve zakonske mjere i adekvatno sankcionišu.

“Takođe insistiramo na potrebi suočavanja sa prošlošću, jer bez toga nije moguće političko ozdravljenje, obnova vladavine prava, solidarnosti, pojverenjai moralne i političke jednakosti građana”, zaključeno je u saopštenju.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: