25 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

SDA Sandžaka: Zaustaviti novi talas nacionalističkog divljanja u Srbiji

SDA Sandžaka je saopštila da najoštrije osuđuje veličanje ratnih zločinaca na centralnoj proslavi Dana policije Srbije u Beogradu.

“Imajući u vidu genocid i sve zločine nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i Albancima na Kosovu, koje su počinile “srpske oružane snage” devedesetih, Bošnjaci i Albanci sa pravom doživljavaju srpsku policiju kao objektivnu prijetnju po biološki opstanak. Ovo je ujedno i još jedan dokaz da je veličanje ratnih zločina i zločinaca od strane uniformisanih policajaca, kakvo smo vidjeli u Priboju, sada postalo i zvanična politika srpske policije”, ocjenjuju iz SDA Sandžaka.

Naglašava se da “stihovi nacionalističkih pjesama, kojima se veličaju zločinci, za počinjene zločine nad Bošnjacima i Albancima, otpjevani na centralnoj proslavi Dana policije, predstavljaju ozbiljnu prijetnju državnih organa ovim manjinskim narodima u Srbiji”.

SDA Sandžaka još jednom poziva Ujedinjene nacije, Evropsku Uniju, Sjedinjene Američke Države i druge relevantne međunarodne institucije da hitno reaguju i preduzmu konkretne mjere kako bi se u Srbiji zaustavio novi talas nacionalističkog divljanja.

Podsjećamo da je tokom obilježavanja Dana MUP-a i poliicje Srbije, prošle nedjeje u beogradskoj “Štark” areni, djevojčica s Kosova, Pavlina Radovanović, izvela pjesmu “Đenerale tvojoj mjaci hvala”, kako je navedeno posvećenu generalu Žandarmerije s Kosova, Veljku Radenoviću.

Iste riječi iz naslova te pjesme koriste se na muralima posvećenim ratnom zločincu Ratku Mladiću

Povezane vijesti

%d bloggers like this: