23 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Srbija

Selma Kučević: Mjesto u RIK-u pripada nama kao opoziciji, a ne Zukorliću

Povodom prijedloga da za zamjenika predsjednika Republičke izborne komisije (RIK) bude postavljen kadar Zukorlićeve SPP, u ovom slučaju njegov sin Usame Zukorlić, narodna poslanica SDA Sandžaka Selma Kučević upoznala je javnost da je to mjesto bilo predviđeno za kandidata poslaničke grupe “Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka”.

Ona je na početku obraćanja u srbijanskom parlamentu prije dva dana navela da su kao jedina opoziciona grupa učestvovali u svim rundama međustranačkom dijalogu za uspostavljanje fer i slobodnih demokratskih izbora.

“Nakon dvodnevnih konsultacija usvojeni su određeni zaključci i preporuke Evropskog parlamenta, Evropske komisije, kao i OEBS-a, a postignut je i dogovor da mjesto zamjenika predsjednika RIK-a pripadne nama kao jedinoj parlamentarnoj opozicionoj grupi”, Pojasnila je Kučević i konstatovala da je uprkos tome predloženo drugo lice.

Kučevićeva je kazala da će shodno tome, a zbog nepoštovanja dogovora od strane vladajuće većine njihovo učešće u realizaciji usvojenog dokumenta međustranačkog dijaloga zavisiti od poštovanja postignutih dogovora pred evropskim predstavnicima.

“Pozivam vas da naše postignute dogovore i zaključke koje smo imali na međustranačkom dijalogu ispoštujete, jer ćemo u suprotnom, o našem daljem učešću u realizaciji mjera završnog dokumenta medjustranačkog dijaloga, konsultovati posrednike Evropskog parlamenta”, upozorila je na kraju svog obraćanja poslanica SDA Sandžaka.

Skupština Srbije je u utorak, u nastavku Četvrte redovne sjednice, sa 173 glasa imenovala Usamu Zukorlića za zamjenika predsjednika Republičke izborne komisije – RIK.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: