28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija

Sjever Kosova: Zaplijenjen još jedan arsenal oružja, kalašnjikovi pronađeni u manastiru Banjska

Policija Kosova je nakon hapšenja dvije osoba u selu Banjska, kod Zvečana na sjeveru, u utorak pronašla još jedan arsenal naoružanja i opreme, uključujući jedno blindirano vozilo modifikovano za oružanu borbu.

“Sigurnosna situacija na sjeveru zemlje je mirna, ali i dalje napeta. Policijska akcija i dalje u toku, usljed koje su dvojica osumnjičenih uhapšena u jednom hotelu, a u ataru sela Banjske pronađeno je i oduzeto nekoliko sredstava i arsenal oružja”, saopštila je Policija Kosova (PK)

Do sada broj uhapšenih dostigao osam osoba, a pored bornog vozila, zaplijenjena su i dva automobila i teške mašine (bageri), koje su bili napunjeni velikom količinom naoružanja i municije.

Policija je drugog dana tokom kacije u Banjskoj kod Zvečana pronašla teško oružje (30 mm nitro lanser), oružja teškog kalibra (gulinov sa tri cijevi), mitraljezi, jedan snajper (“Crna strela” 12,7 mm), jedan minobacač (82 mm), dvadeset dvije puške (AK 47), jedna automatska puška (RPZ), dvije puške neutvrđene marke, dva kratka pištolja (revolvera),ručne bomba, sedamdeset četiri šaržera za (AK 47), devet pancira, radio vezu, osam vojnih torbi, šest vojnih uniformi.

Foto: Policija Kosova

U manastiru Banjska, kako se ističe pronađena su dva AK 47 (Kalašnjikov), kao i jedan pancir PK-a koja je odnijeta sa lica mjesta gde je ubijen policijski vodnik.

Policija Kosova nastavlja sa radom, u interesu očuvanja ustavnog poretka, pružanna bezbednosti zemlji i građanima bez razlike. Istovremeno, policijske jedinice u okolnostima stvorenim na području sela Banjska, stacionirane su u blizini kuća, pružaju sigurnost i omogućavaju i pružaju pomoć prema potrebama i zahtjevima meštana, navedeno je u saopštenju.

Kosovski ministar untrašnji poslova Dželal Svečla (Xhelal Svecla) je rekao da je oružje koje su pronašli vrijedno pet miliona evra, dodajući da se traga za drugim oružjem, prenosi KlanKosova.

On je dalje podvukao da je oružje proizvodnje 2021. i 2022. godine.

„Juče smo prikazali dio zaplijenjenog naoružanja. Oružje se ne može naći na crnom tržištu, to je oružje srpske vojske, proizvedeno je 2021. Ima mina koje su proizvedene 2022. Nisu ostaci ratova 90. godina. Vrijednost cjelokupnog oružja je oko pet miliona eura“, rekao je on.

Foto: Policija Kosova

Generalni Direktor Policije Kosova pukovnik Gazmend Hoxha (Hodža), u pratnji višeg rukovodstva PK-a, posjetio je lice mjesta u selu Banjska.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=615539154119680&set=pcb.615539367452992

Također, tokom ove posjete, rukovodstvo PK-a je bilo u pratnji zamjenika komandira KFOR-a i sastali su se sa sajvetnikom EULEX-a za regionalnu direkciju Mitrovice Sjever sa kojima su razgovarali o sigurnosnoj situaciji.

Prilikom obilaska više lokacija u selu Banjske susreli su se i ohrabrili pripadnike sigurnosnih službi na terenu, pi[e u saopštenju Policije Kosova.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: