18 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Regija

Slobodni mediji-slobodno društvo

Povodom obilježavanja 3. maja – Međunarodnog dana slobode medija, podsjećamo građane našeg regiona da sloboda medija odražava slobodu društva, kao i vlade da svaka zemlja mora poštovati sopstvenu posvećenost slobodi medija i omogućiti okruženje u kojem novinari mogu da rade bez straha od cenzure, gubitka posla, zastrašivanja i bez straha za život, saopštila su udruženja novinara iz Bosne i Hercegovne, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Kosova.

Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara – SafeJournalists.net – zabilježila je porast različitih vrsta pritisaka i zastrašivanja medija i novinara u zemljama zapadnog Balkana, posebno u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

“U 2019. godini naša baza podataka zabilježila je 134 incidenata u regionu – 30 napada na novinare, 42 prijetnje smrću i teškim tjelesnim provredama, 40 drugih vrsti prijetnji novinarima, 17 napada na medijske kuće i organizacije i 5 prijetnji protiv njih. Kao i prethodnih godina, kada je u pitanju zastrašivanje novinara i medija, zloglasni prvak 2019. godine je Srbija sa ukupno 67 zabilježenih incidenata, a slijede BiH – 36 i Kosovo sa 21 zabilježenim incidentom”, ukazuju iz Regionalne platforme.

Kako se ocjenjuje zabrinjavajući trendovi koje je zabilježila ova mreža i druge organizacije koje se bave slobodom medija, u 2019. godini su se ubrzavali tokom pandemije Covid-19 – prva četiri mjeseca 2020. godine obilježila su 56 incidenata, više od pola u Srbiji. Međutim, prilikom procjene nivoa slobode medija ovi brojevi su samo dio konteksta, zato što ne uključuju porast različitih političkih, finansijskih, institucionalnih i pravosudnih pritisaka na medije i novinare koji građane regiona izvještavaju u javnog interesu.

Zbog toga će ova mreža u 2020. početi sa registrovanjem i ovih negativnih uticaja.

“Nastavićemo da pratimo i bilježimo ograničenja medijskih sloboda i ugrožavanja bezbjednosti novinara i javno ćemo reagovati i pozivati vlast zbog odgovornosti za neprijateljsko okruženje u kojem novinari rade. Ohrabrujemo pravosudne institucije da se odupru pritiscima i da se pridržavaju zakona čime se osigurava sloboda medija i bezbjednost novinara. Pozivamo novinare da poštuju etički kodeks i standarde, podrže kolege, odupru se pritiscima i kontaktiraju nas ako su zastrašeni ili napadnuti”, ističe se povodom Međunarodnog dana slobode medija.

Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara je pozvala građane da stanu uz profesionalne medije koji izveštavaju u njihovom interesu i pokažu potrebnu podršku i solidarnost.

“Ovo je posebno važno tokom pandemije Covid-19 kada se novinari svakodnevno suočavaju sa različitim rizicima kako bi građanima dostavili pravovremene, tačne i objektivne informacije koje mogu spasiti živote. Samo zemlja sa slobodnim medijima može biti zemlja sa slobodnim građanima i demokratskim društvom”, poručili su iz Udruženja BH novinari, Sindikata medija Crne Gore, Hrvatskog novinarskog društva, Udruženja novinara Kosova, Udruženja novinara Makedonije i Nezavisnog udruženje novinara Srbije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: