16 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika

Šmit suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini Rs-a

Visoki predstavnik Kristijan Šmit suspendovao je Zakon o nepoketnoj imovini Rs do ocjene ustavnosti Ustavnog suda BiH. Odluka stupa na snagu odmah, odnosno nakon objavljivanja iste na službenoj stranici OHR-a.

Šmit je prije ove odluke nekoliko puta pozivao vlasti RS da preduzmu sve potrebne aktvnosti da se zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS odmah stavi van snage, te upozoravao da je on ništavan.

“Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bih je uskladio sa tumačenjem Ustavnog suda datim u relevantnim odlukama. Ovom odlukom jasno se daje do znanja da samo država BiH može raspolagati državnom imovinom odnosno uređivati vlasništvo nad državnom imovinom, što se primjenjuje na sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini. Pitanje državne imovine ne može se riješiti jednostranim mjerama, već samo procesom u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Više puta sam nudio pomoć da se problem riješi na zakonit način”, izjavio je Šmit.

On je građanima Republike srpske poručio da odluke koje je danas donio ni na koji način ne umanjuju status tog entiteta.

“Zakon koji su usvojile vlasti Republike srpske narušio bi pravnu sigurnost i pouzdanost poslovnog i investicionog okruženja. Osiguravanje pravne sigurnosti i jačanje vladavine prava najbolja su zaštita individualnih imovinskih prava i najbolja garancija održivih i profitabilnih investicija u Republici Srpskoj i cijeloj Bosni i Hercegovini”, naveo je Šmit, objavljeno je na sajtu OHR-a.

Sporni Zakon Narodna skupština Republike Srpske je usvojila 10. februara ove godine, kršeći pritom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović objavila je 7. aprila Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

“Proglašavam Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je Narodna skupština RS usvojila na 20. redovnoj sjednici, održanoj 10. februara 2022. godine”, napisano je u Ukazu Željke Cvijanović, objavljenom Službenom glasniku RS.

Zakon je trebao stupiti na snagu u četvrtak, 14. aprila.

Izvor:BHRT, OHR

Povezane vijesti

%d bloggers like this: