18 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Regija Turska

Teroristička organizacija (FETO) – globalna mreža i potencijalna opasnost za svaku zemlju (VIDEO)

Nakon što je turski medij “NotHaber“ objavio video sa titlovima i naracijom na bosanskom jeziku o razmjerama zločina i podmuklim izdajničkim strukturama terorističke organizacije FETO, video su prenijeli i brojni bosanskohercegovački mediji, dok veliki interes vlada i na društvenim mrežama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Objavljen video: Teroristička organizacija FETO prijetnja svakom društvu u kojem je prisutna

Objavljeni video sadrži kadrove snimljene u noći 15. jula 2016. godine, kada su teroristi FETO-a infiltrirani u tursku vojsku pokušali s vlasti svrgnuti demokratski izabranu vlast u zemlji, pritom otvarajući vatru na građane koji su izašli na ulice širom Turkiye, kako bi stali u odbranu demokratskog poretka i institucija svoje države.


Video donosi pregled najbitnijih činjenica u vezi s terorističkom organizacijom FETO i njenim djelovanjem, ne samo u Turkiye nego i u zemljama regiona, prvenstveno u Bosni i Hercegovini, Srbiji, na Kosovu, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

Video sadrži i dio izjave predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, koji je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) nedavno rekao da je FETO teroristička organizacija jer kako drugačije kvalificirati nekoga ko pokušava da ubije demokratski izabranog predsjednika ili ko baca bombe na demokratski izabran Parlament.

“FETO je teroristička organizacija po mom dubokom uvjerenju jer kako drugačije kvalificirati nekoga ko pokušava da ubije demokratski izabranog predsjednika ili ko baca bombe na demokratski izabran Parlament. To je teroristička organizacija i to su teroristi, i treba da povuku sve one konzekvence koje teroristi povlače”, izjavio je Džaferović.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je nedavno u razgovoru za AA da je teroristička organizacija FETO zloćudna organizacija, koja većinu onoga što radi, radi netransparentno.

Prilikom posjete uredu Anadolu Agency u Sarajevu, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić poručio je da terorističku organizaciju FETO smatra prijetnjom državi.

– Teroristička organizacija FETO –

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turkiye, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: