19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

SNews istražuje: “Pub” ogolio divlji portal, povezano ime “Usame Zukorlić”

Praćenje traga novca, kao osnovni metod u istraživačkom novinarstvu, još jednom je dao rezultat u razotkrivanju onih što bi da utječu na sve, a da isti ostanu sakriveni. Uz efektne i provjerene internet alate, svima javno dostupne, sužen je prostor za “incognito” divlje portale i omogućeno razotkrivanje onih koji stoje iza takvih platformi na internetu.

Nakon dužeg istraživanja konačno smo ušli u trag ko stoji iza divljeg portala „sandakpress.net“. Javnosti ćemo pojasniti što više činjenica i uprostiti tekst, ali, uz napomenu, da sandzakpress.net koristi posebnu platformu za skrivanje IP adrese (cloudflare.com) i mjesto odakle se pomenuti sajt hostuje-pušta u etar.

Internet alatom, javno dostupnim, https://dnslytics.com/reverse-adsense koji koriste ovlašćeni čekeri „google“ i „facebook“ otkrili smo da za četiri internet stranice: sandzakpress.net, bosnapress.net, islampress.net i bosnjackidnk.com stoji isti vlasnik, tačnije novčani prihodi od reklama sa ovih portala su registrovani sa zajedničkim „pub“ identifikacionim brojem.

Pub je jedinstveni broj koji Google platforma „Adsense“ veže za bankovni račun jednog lica.

Kada na Adsense pretraživaču ukucate „sandzakpress.net“ dobićete podatke ne samo za ovaj sajt već i sa ostala tri.

Zajedničko za sva četiri je „pub-4364593315702319“.

Dalje smo utvrdili da iza sajta „bonjackidnk.com“ stoji upisano, kao kontak lice, ime Usame Zukorlić. Ostala tri sajta nemaju impesum i stvarna lica za kontakt, te se mogu svrstat u divlje i neregistrovane portale, a identitet odgovornih lica nije moguće utvrditi zbog prikrivanja servera (DNS podataka).

Administrator za Pay-pal uplate, kao podrška za „Bošnjački DNK projekat“ je opet Usame Zukorlić.

Iza pomenutog projekta stoji Razvojno edukativno društvo – RED, “kao udruženje građana osnovano sa ciljem edukacije mladih i pokretanja razvojnih projekata, kao osnivač prodavnice”.

Uvidom u registar udruženja kod APR-a vidi se da je RED udruženje osnovano 2016. godine, sa sjedištem na adresi ulica Gradska 1, Novi Pazar, a jedini zastupnik je Usame Zukorlić.

Usame Zukorlić na Promocija Sandžačkog DNK projekta 10. maja 2017. godine u Novom Pazaru. Foto:SNews,  arhiv

Cilj ovog udružena je, kako je navedeno u zvaničnom dokumentu, između ostalih, edukacija, nauka i tehnološki razvoj, pravda, kultura, sport i razvoj inteligencije. U opisu privredne djelatnosti udruženja je „ostala trgovina na malo hranom u specijalizovanim prodavnicama“.

Divlji portal “sandzakpres.net” po broju i vrsti sadržaja predstavlja neformalno glasilo Islamske zajednici u Srbiji (IZuS) i Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića, aktuelnog potpredsjednika Skupštine Srbije.

Usame Zukorlić je sin Muamera Zukorlića i predložen je 8. avgusta ove godine za zamjenika predsjednika Republičke izborne komisije (RIK).

Prema saznanjima SNewsa, više pravnih i fizičkih lica, ali i medija i novinara, u Novom Pazaru i regiji pokrenulo je ili namjeravnja pokrenuti krivične postupka i parnice, kao i druge postupke kod nadležnih organa, protiv odgovornih lica sa portala “sandzakpress.net”, zbog uznemiravanja javnosti i širenja panike, nanošenja uvreda, objavljivanje neistina, povrede autorskih prava i neovlašćenog preuzimanja i objavlivanja medijskih sadržaja, te diskriminacije i nelojalne konkurencije u medijima.

 

Google® AdSense je program za oglašavanje koji omogućava izdavačima veb lokacija da prikazuju automatske tekstualne, slikovne, video ili interaktivne medijske oglase koji su ciljani na sadržaj veb lokacije i publiku. Svaki izdavač dobija jedan jedinstveni Adsense ID koji će se koristiti na svim veb stranicama. Ovaj alat za obrnuti AdSense ID vam omogućava da pronađete sve domene koji dijele isti AdSense ID. Prikazuje najviše 2500 povezanih domena (u zavisnosti od vrste članstva). Samo unesite naziv domena ili Adsense ID i kliknite na dugme Idi.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: