30 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

SPP: Jahja Fehratović i Ferid Bulić članovi Predsjedništva, Edin Đerlek novi zamjenik predsjednika Stranke

Stranka pravde i pomirenja (SPP) održala je sinoć u Novom Pazaru sjednicu Glavni odbora na kojoj je izabran novi sastav Predsjedničkog kolegija, Izvršnog odbora i Političkog savjeta stranke.

Kako je saopšteno iz SPP-a Glavni odbor je jednoglasno dao podršku predsjedniku stranke Usami Zukorliću u nastavku političkog kursa kojim ide.

Izabran je novi sastav Izvršnog odbora, kao i 14 predsjednika resora. Za predsjednika IO izabran je Sead Redžović, za potpredsjednike IO su izabrani Adnan Ciljević i Nermina Ahmetović, dok je za sekretara IO izabran Haris Halitović.

Jednoglasno je data saglasnost Predsjedničkom kolegiju na izbor Povjereništva SPP u Beogradu na čelu sa Aleksom Milnovićem, povjerenikom.

Za članove Političkog savjeta, na čelu sa Munibom Mujagićem, izabrani su Hako Duljević, Ferko Šemović i Fahrudin Alagić.

Jednoglasno je, dodaje se u saopštenju, izvršena rekonstrukcija Predsjedničkog kolegija SPP. Semir Madžgalj, novi generalni sekretar, Sabira Hadžiavdić, nova potpredsjednica, Edin Numanović, novi potpredsjednik, a aktuelni ministar u Vladi Srbije Edin Đerlek, novi zamjenik predsjednika Stranke.

“Dr. Jahja Fehratović će, od sada, obnašati funkciju člana Predsjedništva s pozicije šefa poslaničkog kluba Za pomirenje, kao i dr. Ferid Bulić koji će obnašati funkciju člana Predsjedništva s pozicije pomoćnika direktora Kancelarije za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama. Predsjednik stranke im se zahvalio na dosadašnjem doprinosu sa pozicija koje su obnašali”, naveli su iz SPP-a, dodajući da su svojene su izmjene i dopune Statuta i Pravilnik o izborima u Stranci za predstojeće lokalne odbore stranke.

Predsjednik SPP-a, Usame Zukorlić, je u obraćanju, između ostalog, rekao da su se suprostavili ultra-desničarskom djelovanju u Skupštini Srbije te da SPP-a ima sve bolje odnose da državni institucija Republike Turske.

Poručio je da će akcenat u daljem djelovanju biti usmjeren i na produbljivanje saradnje sa državnim institucijama Bosne i Hercegovine, te da su podržali Islamsku zajednicu, kao još uvijek ugroženu vjersku instituciju u ovoj državi, kroz registraciju Agencije za Halal, jer su se pojavile paraagencije, ali i kroz dodjelu 21 stipendije studentima Fakulteta za islamske studije.

Zaključio je da je SPP u Novom Pazaru okupila opozicione snage, da su stvoreni uvjeti za smjenu vlasti na narednim izborima i da rade na okupljanju bošnjačkih snaga u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši “jer su Bošnjaci u tom opštinama ugroženi”.

Sa SDA Sandžaka okupili većinu Bošnjaka

Ponovio je stav u vezi sporazuma sa SDA Sandžaka, ističući da se radi o bošnjačkim vitalnim interesima i pomirenju sa braćom.

“Kako možemo biti Stranka pravde i pomirenja, a da se ne pomirimo sa našom braćom i komšijama sa kojima živimo ovdje godinama. I to nismo uradili bezuslovno. Uradili smo to na temeljima pravde, kako i dio naziva stranke glasi. Nismo se ujedinili, kao što govore. Mi smo različite stranke. Da bismo se ujedinili – moramo biti jedna stranka. Kroz sporazum sa SDA Sandžaka okupili većinu Bošnjaka oko vitalnih interesa”, naglasio je Zukorlić.

On je najavio formiranje Gradskog odbora Novi Pazar, novih OO Tutin, Sjenica, Prijepolje, Priboj, Povjereništava stranke u Novoj Varoši, Srbijanskom Podrinju, Vojvodini, Šumadiji i južnoj Srbiji, te jačanje odbora Mladih SPP, Ženske mreže SPP i formiranje odbora Dijaspore i Balkan SPP.

Prema njegovim riječima SPP će u budućem periodu raditi na relizaciji projekata kroz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo za kulturu i Ministarstvo za ravnomjerni regionalni razvoj, dati podršku nacionalnim vijećima u projektima, Islamskoj zajednici u vraćanju svojih prava i izjednačavanju sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama.


Također je najavio konstituisanje svih resora stranke, nastavak pozicioniranja u centralnim vlastima Srbije i rad na velikim ifrastrukurnim projektima, nastavak saradnje sa prijateljima u inostranstvu, naročito u Bosni, Turskoj, Zapadu i Arapskom svijetu, kao i rad na okupljanju snaga za predstojeće lokalne izbore i otvaranje stranke i kampanja za nove članove.

Foto: SPP

Povezane vijesti

%d bloggers like this: