25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sjenica

Visoki savjet sudstva: Mujagić i “Sjeničke novine” nedozvoljeno vrše uticaj na sudiju

Visoki savjet sudstva (VSS) obavjestio je javnost da je na svojoj sjednici 14.10.2021. godine utvrdio da je od strane predsjednika opštine Sjenica Muniba Mujagića i portala „Sjeničke novine“ izvršen nedozvoljeni uticaj na rad sudije Radana Nišavića koji postupa u predmetu oko “isključenja grijanja u Džamiji Sultan Valide”.


VSS je saopštio da je po sprovedenom postupku i izvršenom uvidu, portal „Sjeničke novine“ i izjašnjenje predsjednika opštine Sjenica utvrđeno je da je u predmetu Osnovnog suda u Sjenici P br. 370/20, tužioca Islamske zajednice, protiv tuženih opštine Sjenica i predsjednika opštine Sjenica Muniba Mujagića, pokrenut spor zbog smetanja državine, usled isključenja grijanja u Džamiji Sultan Valide.

“U tužbi je stavljen i prijedlog za određivanje privremene mjere, pa je postupajući sudija donio rješenje o izdavanju privremene mjere kojom je naložio opštini Sjenica i predsjedniku opštine da uključe grejanje, do pravnosnažnog okončanja parnice”, navode u obavještenju.

Kako navode, odmah nakon donošenja rješenja predsjednik opštine je predsjedniku suda saopštio da će „vidjeti taj sudija gdje će se naći“.

“Na portalu „Sjeničke novine“ od 21.02.2021. godine objavljen je tekst u kome, između ostalog, stoji da je „glavno pitanje za Osnovni sud u Sjenici “da li je nezavistan i nepristrasan” jer su se sudije tog suda, uključujući i sudiju Radana Nišavića, stavili u funkciju Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića, kao i pojedinih tajkuna i kriminalaca“”, podsjetili su iz VSS-a.

U saopštenju se dalje kaže da “sudija na osnovu zakona nije dužan da ikome, pa ni drugim sudijama, predsjedniku suda i javnosti objašnjava svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenjično stanje, izuzev obrazloženja odluke ili kad to zakon posebno nalaže”.

“Neprimjereni uticaj je pravni standard i cijeni se prema okolnostima svakog slučaja i definiše se kao svaka radnja koja ima za cilj da utiče na odluku suda bez obzira na ishod dokaznog postupka i rezultat cjelokupnog postupka”, konstatuju iz ove pravosudne institucije.

U saopštenju se naglašava da iznešene tvrdnje „Vidjeće taj sudija gdje će se nać“ i „Glavno pitanje za osnovni sud u Sjenici je da li je nezavistan i nepristrasan i da su se pojedine sudije, uključujući i sudiju Radana Nišavića, stavile u funkciju Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića, kao i pojedinih tajkuna i kriminalaca“ od strane predsjednika opštine Sjenica i portala „Sjeničke novine“ izvršen je neprimereni uticaj na sudiju Radana Nišavića.

Dodaju da su takve tvrdnje iznešene sa namjerom da se izvrši pritisak na sudiju putem javnog mnjenja kako bi donio odluku pod pritiskom javnosti, a ne na osnovu slobodnog sudijskog uvjerenja o postojanju, odnosno, nepostojanju određenih činjenica u postupku.

– Mujagiću zadnja opomena pred oduzimanje svake javne funkcije

Ovo je javna i zadnja opomena Visokog saveta sudstva, poslije ove javne opomene, ukoliko bilo koju riječ bude kazao, a bude vezana za pravosudni sistem, onda Visoki savjet sudstva upućuje izvršnu odluku Parlamentu Srbije da mu se zabrani i oduzme svaka javna funkcija, pravno je mišljenje Advokatske komore.

Aktuelni predsjednik Oštine Sjenica Munib Mujagić se do sada nije javno oglašavao povodom saopštenja i odluke VSS-a.

“Sjeniče novine” je neformalna fb stranica koja uglavnom iznosi stavove Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Islamske zajednice u Srbiji.

Podsjetimo, 2010.godine Opštinsko vijeće opštine Sjenica je donijelo odluku da se “Sultan Valide” džamija priključi na opštinski sistem grejanja jer se radi o spomeniku Islamske kulture koji je pod zaštitom Republike Srbije.

Dolaskom na vlast SPP-a, čiji je kadar Mujagić, prekidaju grijanje i ostavljaju ovaj objekat bez grijanja. a isti je od izuzetne važnosti za islam i muslimane i ne samo njih na području Srbije i šire.

Islamska zajednica pokreće sudski spor za ometanja državine, a rukovodioci opštine i stranke SPP vrše pritisak na sudstvo i sudije na tok suđenja.

Donošenjem rješenja o novčanoj kazni za Opštinu Sjenica i predsjednika te opštine Muniba Mujagića Osnovni sud u Sjenici je 29. decembra prošle godine, praktično, vratio pređašnje stanje u džamiji Sultan Valide i omogućio nesmetano korišćenje grijanja u tom vjerskom objektu.

Sjenica: Sudskom odlukom vraćeno grijanje u carsku džamiju

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: