Aktuelno Društvo Ekonomija Nekategorisano Srbija

Srbija: Još nedelju dana za prelazak na novi model e-fiskalizacije

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije podseća na to da, u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, svi obveznici fiskalizacije imaju još nedelju dana, do 30. aprila, da pređu na model e-fiskalizacije koji podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja.

U skladu sa tim, potrebno je da počev od 1. maja 2022. godine obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom kako bi nastavili da rade u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji. U suprotnom, obveznici će biti podložni kaznenim merama, a u skladu sa pomenutim zakonom”, ističu iz Ministarstva.

Kako da se efiskalizujem?

Ministarstvo još jednom podseća na to da su obveznici fiskalizacije u obavezi da najpre putem portala Poreske uprave ePorezi prijave lokacije poslovnog prostora i poslovnih  prostorija, a zatim je potrebno da preko elektronskog servisa za fiskalizaciju, autorizovane osobe traže izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i određeni poslovni prostor koji su prijavili.

Važno je da obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za efiskalizaciju, odnosno kada zna koji fiskalni uređaj će koristiti. Kada je reč o fiskalnim uređajima, Poreska uprava je do sada odobrila 462 elementa elektronskog fiskalnog uređaja, a na sajtu Poreske uprave purs.gov.rs se nalazi spisak elemenata i proizvođača, kako bi se obveznici odlučili koji fiskalni uređaj će koristiti.

Do današnjeg dana ukupno je 140.684 obveznika prijavilo 204.353 lokacije poslovnog prostora, a Poreska uprava je izradila 200.329 bezbednosnih elemenata po zahtevu obveznika, od kojih je preuzeto njih 173.438.

Pozivaju obveznike fiskalizacije koji su podneli prijavu i u svoje poresko sanduče dobili obaveštenje o izrađenom bezbednosnom elementu da ga preuzmu u nadležnoj filijali Poreske uprave. Za uručenje bezbednosnih elemenata, Poreska uprava radi svakog radnog dana, kao i za vreme Vaskršnjih praznika – u subotu, 23. aprila, kao i u ponedeljak, 25. aprila 2022. godine,  od  7.30 do 18 časova.

Na novom sistemu trenutno se dnevno primi više od tri miliona računa sa QR kodovima, a dan sa najviše računa je 21. april, kada je Poreska uprava primila 3,8 miliona novih fiskalnih računa.

Kako obveznici ne bi imali dodatni trošak zbog prelaska na novi model, država je prijavljenim obveznicima za subvencije isplatila 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom fiskalnom uređaju još 100 evra, dok je za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos uvećan za 20 odsto. Ukupno je u tu svrhu isplaćeno oko pet milijardi dinara.

“Prednosti koje donosi novi sistem e-fiskalizacije su brojne za državu i privredu, jer se na taj način suzbija nelojalna konkurencija i omogućava efikasnija borba protiv sive ekonomije, olakšava poslovanje, smanjuju se troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent”, ukazuje se.

Građani će takođe efikasnije moći da se uključe u borbu protiv sive ekonomije, jer im je omogućeno da preko QR koda proveraju ispravnost svakog fiskalnog računa skeniranjem mobilnim telefonom. Na taj način kupci utvrđuju da li je porez koji su platili završio tamo gde treba, u Poreskoj upravi, što znači da novi sistem omogućava kupcima da budu kontrolori fiskalnih računa.

Ukoliko ste obveznik fiskalizacije, potrebno je da u najkraćem roku ispunite svoju zakonsku obavezu, ističe se u saopštenju.

Izvor: https://www.srbija.gov.rs/vest/625099/jos-nedelju-dana-za-prelazak-na-novi-model-e-fiskalizacije.php

Povezane vijesti

%d bloggers like this: