20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Ekonomija Srbija

Srbija: Nezaposlenima u junu dodatnih 60 eura, ukupno 120 eura pomoći od države

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da je u trećem paketu pomoći privredi i građanima, u iznosu od dve milijarde evra, jedna od novina jednokratna isplata svim nezaposlenima u iznosu od 60 eura.

„Bilo je nedoumica oko toga da li pomoći samo one koji su ostali bez posla tokom pandemije ili svim nezaposlenima, i odlučeno je da to budu svi nezaposleni kojima će država u junu isplatiti 60 evra”, istakao je ministar za TV “Prva”, prenosi se iz Ministarstva finansija.

On je dodao da će svi detalji oko te isplate biti poznati kada bude usvojena Odluka Vlade Republike Srbije.

„Prošle godine pomoć je bila usmerena ka tome da se održe radna mesta, sada želimo da i onima koji nemaju posao damo jednu vrstu podrške i optimizma, te da pokriju neke svoje troškove. To je velika stvar. I još jedan pokazatelj koliko je država jaka i želi da pomogne svima“, kaže Mali.

Srbijanski ministar podsjeća da 28. aprila kreće prijava svih punoljetnih građana koji žele 60 eura pomoći od države, kao i da će prvih 30 eura biti isplaćeno u maju, a drugih 30 u novembru.

– Penzionerima dodatnih 30 eura pomoći

„Takođe, svaki penzioner dobiće 30 plus 30 evra, kao i dodatnih 50 evra, što je ukupno 110 evra. Nezaposleni takođe mogu da se prijave i za ovih 30 plus 30 evra, i uz ovih 60 evra u junu, dobiće ukupno 120 evra”, naglašava Mali.

On je podsjetio da će polovinu minimalne zarade za tri mjeseca po zaposlenom dobiti, osim mikro, malih i srednjih preduzeća, i velika preduzeća.

“Reč je o ukupno 1.550.000 zaposlenih. Prijava za mart je u toku. Mi ćemo 8.aprila napraviti prvu isplatu za sve koji se prijave do kraja marta“, kaže Mali.

Podsjeća i da u sklopu trećeg paketa, pomoć već dobijaju najugroženiji sektori, kao što su auto-prevoznici koji će dobiti šest meseci 600 evra po autobusu.

„Imamo i još jednu punu minimalnu zaradu koju ćemo isplatiti ugostiteljima, turizmu, turističkim vodičima, rent-a-kar agencijama, a pomažemo i hotele sa 150 evra po sobi, 350 po ležaju”, rekao je Mali.

Naglašava da se paketima pomoći privredi izbegli najgora scenarija, masovna otpuštanja i zatvaranje fabrika, jer je država reagovala pravovremeno.

Ministar se osvrnuo i na Zakon o utvrđivanju porekla imovine i rekao da Poreska uprava već prikuplja podatke od relevantnih institucija koji se tiču imovine i prihoda.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: