Aktuelno Društvo Politika Srbija

Srbija: Nove demografske mjere, za prvorođeno dijete 300.000 dinara, mladim parovima za stanove na poklon između 10 i 20 hiljada eura

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić predstavio je nove demografske mjere, među kojima je prva povećanje finansijske podrške porodicama za prvorođeno dijete sa 100.000 na 300.000 dinara. Za kupovinu stana, sa pravom svojine na majke, najavio je poklon između 10.000 i 20.000 eura.

Vučić je kazao da je dogovoreno, bez obzira što je budžet u Skupštini usvojen, da od 1. janura svako prvorođeno dijete umesto 100.000 dobije od države 300.000 dinara.

Što se tiče drugog i trećeg djeteta, Vučić je podsjetio da je do sada važilo pravilo da za drugo dijete slijedi pomoć od dvije godine po 10.000 mesečno, za treće dijete po 12.000 dinara mesečno 10 godina, a za četvrto 10 godina po 18.000 dinara mjesečno.

„Radimo na mjerama za drugo dijete posebno, to će biti značajno uvećano, jer je to neka vrsta prelomnice“, rekao je Vučić.

Ukazao je da mnogi zbog stambenog prostora, ali i karijere ne odlučuju da rađaju drugo dete, pa će država pojačanim merama da ih na to podstakne.

Podsjetio je da i gradovi daju za prvo dijete po 100.000 ili 150.000 dinara, tako da će za prvorđeno dijete roditelji dobiti oko 4.000 evra.

Kazao je da je donijeta odluka o izmjeni zakona o zaštiti porodice.

„Pošto danas majke rađaju prvo dijete u 30 godini, moramo da pokušamo, jer time gubimo cijelu generaciju, da motivišemo studente, mlade žene i muškarce da ne beže od rađanja djece. Za studente donosimo mjeru da ukoliko djevojka zatrudni i rodi dijete za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i muškarca, oca, koji je student. Odredićemo rokove da obične fakultete moraju da završe do 26 godine života a Medicinski do 28 godine. Time dobijema da ne moraju da pauziraju zbog rođenja djeteta i propuštaju ispitne rokove, već će moći uvijek da polažu bez dodatnih troškova i obnove godine“, objasnio je Vučić.

Kazao je da se razgovara i o drugim mjerama, a najvažnija je pomoć u kupovini stana.

„Tu mjeru vezujemo za majku, kako ne bi došlo do zloupotrebe. Država će pomoći u kupovini stanova bespovratnim sredstvima, a pravo svojine ide na majku. Davaćemo između 10.000 i 20.000 eura na poklon, sa ciljem motivisanjem mladih da izađu iz roditeljskih kuća, jer ako sede do 40 u kući sa roditeljima mali su izgledi da zasnuju porodicu“, rekao je on.

Vučić je ukazao da samo mjera povećanja pomoći za prvorođeno dete košta državu 5,7 milijardi dinara, odnosno 50 milion eura na godišnjem nivou.

Međutum, ističe da su to mjere koje će treba da podstaknu natalitet što je važno za državu i naciju.

U Srbiji će 3. aprila 2022. godine biti održani predsjednički i parlamentarni izbori.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: