Aktuelno Društvo Srbija

Srbijanska vlada nezakonito imenuje vršioce dužnosti, Mehu Mahmutoviću odavno istekao mandat vd direktora

Više od tri četvrtine odluka Vlade Srbije iz 2020. o postavljenju vršilaca dužnosti u državnoj upravi bilo je nezakonito. U 30 posto slučajeva, Vlada je prekršila ne samo odredbe Zakona o državnim službenicima, već i zakone fizike, određujući da će službenici stupiti na dužnost na dan koji je u tom trenutku već bio prošao, pokazuje analiza koju je početkom oktobra ove godine objavila koalicija prEUgovor.

Kako se navodi u saoptenju koje objavila Transparentnost Srbija ovo grubo kršenje zakona bi se moglo prekinuti ukoliko Upravni sud oglasi nezakonita rješenja ništavim. Republičko javno tužilaštvo je još 21. juna prošle godine prihvatilo argumente iz inicijative organizacije Transparentnost Srbija i podnijelo tužbu za oglašavanje ništavosti rešenja kod kojeg je Zakon najdrastičnije povređen. Upravni sud, međutim, još uvijek nije donio odluku, i odbija da dostavi informaciju o tome da li je Vlada Srbije odgovorila na tužbu i kakvim argumentima je branila svoje nezakonito postupanje. Tužba je podnijeta u slučaju kada je Vlada, na sjednici održanoj 15. aprila 2021, postavila Filipa Radovića na položaj vršioca dužnosti direktora Agencije za zaštitu životne sredine, na period od tri mjeseca, ali počev od 9. oktobra 2020. Upravo u tom periodu, novembra 2020, otkaz na mjesto načelnika za pitanja kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine dobio uzbunjivač Milenko Jovanović. Inače, Vlada je, do razrješenja Radovića novembra 2021, donijela čak 23 nezakonita rešenja o njegovom postavljenju za vršioca dužnosti.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Meho Mahmutović u nezakonito ponovljenom mandatu VD direktora OB Novi Pazar

Izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) od 26. juna 2020. godine potvrdio je ranije analize portala SNews u kojima je ukazano da se aktuelni vd direktora Opšte bolnice Novi Pazar, Meho Mahmutoviću nalazi u nezakonitom mandatu na toj funkciji jer osnivač može imenovati za vršioca dužnosti direktora na period ne duži od šest mjeseci, koji može imati samo jedan mandat.
“Mandat vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice Novi Pazar istekao je 4. decembra 2018. godine, a da pri tom upravni odbor nije raspisao javni konkurs za izbor direktora ove zdravstvene ustanove, što nije u skladu sa članom 117 stav 1 Zakona o zdravstvenoj zaštiti”, stoji u izvještaju.

2020-3-Opsta bolnica Novi Pazar

Aktuelni vd direktora OB Novi Pazar je krajem septembra 2020. godine Državnoj revizorskoj instituciji naslovio

Izvještaj o otklanjanju nepravilnosti otkrivenih u reviziji 2019.

Kako se navodi u Izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Opšte bolnice Novi Pazar, Novi Pazar za 2019. godinu, odredbama člana 117 stav 1 Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano je da ako upravni odbor zdravstvene ustanove ne izvrši izbor kandidata za direktora zdravstvene ustanove, odnosno ako osnivač zdravstvene ustanove ne imenuje direktora zdravstvene ustanove, u skladu sa odredbama ovog zakona, kao i u slučaju kada dužnost direktora prestane pre isteka mandata, dok se ne sprovede konkurs za direktora, osnivač će imenovati vršioca dužnosti direktora na period ne duži od šest mjeseci, koji može imati samo jedan mandat.
Ministar zdravlja imenovao je vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice Novi Pazar Meha Mahmutovića Rešenjem broj: 119-05-256/2018-04 od 4. juna 2018. godine, na period od šest mjeseci.
Od strane Ministarstva zdravlja i ministra Zlatibora Lončara javnosti još nisu predočene zakonske osnove na osnovu kojih Meho Mahmutović i dalje obnaša funkciju vd direktora OB Novi Pazar.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Predočava se da je za manje od dvije godine rada, zaključno sa sjednicom od 1. septembra 2022, odlazeća Vlada donijela čak 1258 rješenja o postavljanju vršilaca dužnosti u državnoj upravi, koja se odnose na 290 osoba. Od toga je njih 230 između dva i osam puta uzastopno postavljano za vršioce dužnosti na period od tri mjeseca, iako Zakon dopušta da se to učini samo jednom. Samo po ovom osnovu, 972 rješenja (77%) bilo je nezakonito, što znači da su postavljena lica rukovodila organima državne uprave bez osnova ukupno 2916 meseci. Pored toga, u 369 slučajeva, Vlada je rešenja donela retroaktivno, određujući kao datum početka dužnosti dan koji je u tom trenutku već prošao. Vlada je u prosjeku ove službenike vraćala u prošlost 13 dana, a u najdrastičnijem slučaju čak 188.  

U državnoj upravi Republike Srbije, prema podacima Službe za upravljanje kadrovima, trenutno postoji 408 položaja, od kojih je samo 41 procenat (167) popunjeno sprovođenjem konkursa. Ostatak mjesta (185) zauzimaju vršioci dužnosti, od kojih je velika većina postavljena nezakonito, ili se vode kao „nepopunjena“ (56), jer je vršiocima dužnosti istekao mandat i čeka se da ga Vlada retroaktivno „validira“. Zakonska obaveza profesionalizacije državne uprave inače postoji već sedamnaest godina, a Vlada se na nju dodatno obavezala i u okviru Akcionog plana za Poglavlje 23 pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Iako su mnogi konkursi sprovedeni, izostala je politička odluka Vlade da na period od pet godina postavi nekog od tri najbolja kandidata. Umjesto toga, većinu položaja zauzimaju lako zamenjivi vršioci dužnosti, postavljeni na period od tri meseca. Dok je ranije v.d. stanje bilo pravdano raznim neuverljivim izgovorima, danas se političari više ne libe čak ni toga da javno kažu da je razlog za ovakvo postupanje želja da ove službenike drže pod kontrolom.

“Rješavanje ovog krupnog problema je stoga jedno od pitanja na kojem se najpre može pokazati da li će nova Vlada Srbije biti spremna da ponovo uspostavi makar osnovnu pravnu sigurnost, a zatim i da krene putem istinske profesionalizacije i depolitizacije državne uprave. Uspostavljanju zakonitog stanja bi svakako pomogla i veća transparentnost – objavljivanje i ažuriranje spiska popunjenih i nepopunjenih položaja, vršilaca dužnosti, konkursa i njihovog ishoda, jer su ti podaci trenutno dostupni samo po zahtjevu za pristup informacijama ili pretragom zipovanih odluka sa svake sjednice Vlade Srbije”, konstatuju iz Transparentnost Srbija.

Izvor: Koalicija prEUgovor, Transparentnost Srbija (TS), SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: