18 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Turističko-pješačka staza na Gradini od 100.000 eura, sada zapuštena i bez turista

U cilju valorizacije turizma prije tri godine izgrađena je i otvorena turističko-pješačka staza od Pazarišta do srednjevjekovnog utvrđenja Gradina, kod Novog Pazara. Danas je taj objekat prilično zapušten, devalviran i skoro bez turista.

Kako stoji na zvanično internet stranici Grada Novog Pazara tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Republike Srbije Rasim Ljajić je zajedno sa gradonačelnikom Novog Pazara, Nihatom Biševcem, turističko-pješačku stazu, na lokalitetu Gradina, otvorio 30. aprila 2019. godine.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija finansiralo je ovaj projekat u vrijednosti od 12 miliona dinara. Cilj ovog projekta bio je da se arehološki lokalitet populariše kao atraktivnu turističku destinaciju, saopšteno je tada.

Ljajić je tada izjavio da ovo vojno utvrđenje je po mnogo čemu specifično i sasvim sigurno je da može da bude turistička atrakcija, te da je cilj i grada i Vlade da se Novi Pazar pozicionira kao turistička destinacija.

“Suština turizma je da pravite tu industriju doživljaja, a Novi Pazar sigurno posjeduje potencijale za razvoj turističkih proizvoda. S druge strane, Novi Pazar je neotkrivena turistička destinacija i sve veći broj turista širom svijeta upravo žele da otkriju nove destinacije. Ovo vojno utvrđenje je po mnogo čemu specifično i sasvim sigurno je da može da bude turistička atrakcija. Ovo je takođe dio takozvane kulturne rute ‘Tranasformanika’. Turisti iz cijelog svijeta posjećuju kulturne spomenike koji se nalaze na ovoj ruti. Do sada je ovo je bio arheološki lokalitet koji nije bio poznat čak ni stanovnicima Novog Pazara. Na ovaj način pokušavamo da ga oživimo kao turističku atrakciju. Novi Pazar ima tu sreću da ima spomenike kulture koji se nalaze na listi UNESKO-ove kulturne baštine. Ono što će biti naš zadatak je da ovu destinaciju približimo turistima iz zemlje i inostranstva”, izjavio je, između ostalog, tadašnji ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Zatečeno stanje, u jeku turističe sezone, danas pokazuje sasvim druge slike. Iz Inicijative slobodnih građana (ISG) ističu da ova lokacija nikom nije zanimljiva bez obzira što su radovi koštali milion eura.

“Gradina definitvno nije atraktivno mjesto za turiste i ako važi za jedno od značajnih spomenika kulture u Srbiji. Jednostavno je opet postalo nemoguće doći do ove lokacije. Put nije bezbjedan za posjetioce, a uz to je prepun smeća tako da ova lokacija nije nikome zanimljiva. Prije par godina radovi na ovom lokalitetu koštali oko milion eura, u šta su uključene pješačke staze i klupe. Mnogo para, preskupo ali tako je kako je, ko sad da ih provjerava i kontroliše gdje su, šta i kako potrošili”, piše u regiranju ovog udruženja građana.

Turističko-pješačka staza duga je 950 metara i počinje od restorana Pazarište do vrha lokaliteta tvrđave “Gradina”, prolazi kroz najatraktivniji dio netaknute prirode, ima karakter umjerene planinske staze i uređena je za posjetioce i turiste. Duž staze nalazi se 7 odmarališta. Na 550 metara od početka staze nalazi se raskrsnica gdje se lijevo može nastaviti glavnom stazom, a desno je alternativna staza i dužini od 350 metara sa jednim odmaralištem. Duž staze bili su postavljeni putokazi, rukohvati, zaštitna ograda, edukativno-informativne table do vrha srednjovekovnog utvrđenja i osvjetljenje.

Izvor: Grad Novi Pazar

Povezane vijesti

%d bloggers like this: