25 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Nauka i tehnologija Sandžak

Studenti iz Sandžaka mogu studirati u Mostaru pod istim uslovima kao i studenti iz Bosne i Hercegovine

Zvaničnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća su, sa ciljem ostvarivanja podrške nastavi na bosanskom jeziku u Sandžaku, dogovorili nastavak saradnje u oblasti obrazovanja i precizirano je potpisivanje Sporazuma o saradnji između Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru i Bošnjačkog nacionalnog vijeća kao i podrška sandžačkim studentima na ovom Univerzitetu.

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća, na čelu sa predsjednicom Vijeća dr. Jasminom Curić, sastala se juče u Mostaru sa ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovsčko-neretvanskog Kantona, dr. sc. Rašidom Hadžagićem,.

Nakon ovog sastanka u prostorijama Rektorata Univerziteta “Džemal Bijedić”, rektor Univerziteta prof. dr. Elvir Zlomušica i predsjednica Vijeća dr. Jasmina Curić potpisali su Sporazum o saradnji između Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru i Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Kako je saopšteno iz BNV-a sporazumom je, između ostalog, definisano da studenti iz Sandžaka mogu studirati na ovom Univerzitetu pod istim uslovima kao i studenti iz Bosne i Hercegovine.

“Posebni uslovi biti će obezbijeđeni za studente koji odluče da studiraju smjerove iz nacionalne grupe predmeta”, ističe se iz BNV-a.

Delegacija Vijeća imala je i sastanak sa dekanicom Fakulteta humanističkih nauka ovog Univerziteta dr. sc. Dijanom Hadžizukić na kojem je utvrđen Program stručnog usavršavanja profesora i nastavnika Bosanskog jezika i književnosti u obrazovno-odgojnim ustanovama u Sandžaku.

Delegacija Vijeća se surela i sa predstavnicima Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Hercegovina, predsjednikom mr. Harunom Hasanagićem i Amirom Kadribegovićem, na kojem je dogovorena saradnja na polju kulture i stipendiranja studenata iz Sandžaka koji će studirati smjerove iz nacionalne grupe predmeta.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: