Aktuelno Ekonomija

Sve o kriptovalutama-šta je Bitkoin, kako se kopa i investira, kako ulagati?

Bitkoin kriptovaluta ima sve karakteristike novca, a njegova prednost u odnosu nacionalne valute je što je fiksnog broja i ne može se doštampavati. Bitkoin je zapravo deflatorna valuta, a sve transakcije bitkoina koje su se ikad desile zapisane su na internetu u okviru takozvanih blokova – blokova informacija koji su povezani u nerazdvojivi niz, po čemu je blockchain i dobio naziv.

Zakonom o digitalnoj imovini regulisano je da se prihodi od digitalne imovine oporezuju porezom na kapitalni dobitak, pri čemu je poreska stopa 15 odsto. Kapitalnim dobitkom smatra se razlika između kupovne i prodajne cene.

“Ako je osoba kupila kriptovalutu za 10.000 dinara, a onda je prodala za 15.000 dinara, ta osoba bi trebalo da plati porez od 15 odsto na 5.000 dinara, kada podnese poresku prijavu sa dokazom o kupovnoj i prodajnoj ceni. U ovom slučaju taj porez bi iznosio 750 dinara”, pojašnjavaju iz udruženja Belgrade Crypto Community.

Dodaje i da se tek očekuju izmene i dopune koje će bliže definisatu kako se tačno podnosi ovaj dokaz.

Kada da investirate?

Foto: Shutterstock/Wit Olszewski

Oni koji su zainteresovani da investiraju u bitkoine trebalo bi da znaju kako se kretala cena bitkoina u prošlom periodu, i od čega sve cena bitkoina zavisi.

“Vrlo je bitno da kupac ne bude podložan uticaju mase koja će, kao i uvek, reagovati pozitivno (hype) kada je cena najviša i reagovati negativno (fud) kada je cena niža. Jer upravo kada je cena niža treba investirati. Međutim, predvideti kada je tačno cena niža je već malo teže. Najbolje bi bio ako bi budući investitor bio deo neke kriptozajednice jer bi mu to dosta olakšalo kupovinu”, kaže Marija Blešić iz Belgrade Crypto Community.

Rudarenje, kako objašnjava, fukcioniše tako što mašine rešavaju algoritamske zadatke i time “otvaraju” blokove u okviru blokčejna.

Kada mašina reši algoritamski zadatak dobiće nagradu u vidu te kriptovalute. Rudarenje možemo da zamislimo kao rešavanje neke vrste sudokua: bilo ko može da rešava, ali onaj koji tačno i najbrže reši dobiće nagradu. Različite kriptovalute imaju različite algoritme za rudarenje, zahtevaju različitu opremu, različit nivo investicije u nju, ali i različitu dobit na kraju.

Za one koji bi želeli da budu dio kripto ere, a nemaju previše iskustva – kupovina na berzi je rešenje, savetuje sagovornica Ekapije, dok je rudarenje, pak, predviđeno za one koji imaju malo više tehničkog znanja, te i nije previše preporučljivo za totalne početnike.

Opcija da neko dođe do kriptovalute može biti i prodaja proizvoda i usluga za kriptovalute. Ukoliko osoba ima neki svoj biznis ili hobi – može uplate ili donacije da prima u kriptovalutama.

Oprema za rudarenje može biti ozbiljan izdatak

Cena opreme za rudarenje zavisi od vrste opreme i od količine.

“Ako pričamo o ozbiljnom rudarenju to jeste izdatak, ali onda je bolje pitanje: Za koliko vremena bi se ta inicijalna investicija povratila? Da bi rudar to znao morao bi da istraži isplativost rudarenja date kriptovalute. U tu računicu ulazi količina kriptovalute koja može da se izrudari i proda po tržišnoj vrijednosti, a oduzme cena opreme, struje, održavanja i ostalih rashoda uključujući i porez. Rudari imaju na umu i da tržišna cena valute koju rudare može da poraste, te ukoliko odmah ne moraju da prodaju na berzi – ostvariće dodatni profit”, navodi sagovornica.

Oblast kriptovaluta je relativno mlada i tek joj predstoji dalji razvoj, ali će bitkoin, kako smatraju upućeni, biti sredstvo za čuvanje vrijednosti .

izvor:ekapija

Povezane vijesti

%d bloggers like this: