23 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Politika

Pred formiranje nove Vlade Crne Gore sve zategnutiji odnosi na relaciji Krivokapić-DF

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić ne želi da u novoj vladi ministri budu trojica lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević, objavio je CdM pozivajući se na izvore bliske Krivokapiću.

Krivokapić je na svom twitter nalogu objavio da nijedna stranka pobjedničke koalicije se ne isključuje iz procesa formiranja Vlade, ali da “insistiranje na pojedincima iz tih koalicija nije interes građana ni države!”.

“CG čekaju teški i istorijski izazovi koje samo Vlada sa ekspertskim karakterom može prevazići”, poručio je Krivokapić.

Navodno, kako tvrde izvori CdM-a, Krivokapić želi da se okruži ljudima koji nemaju balast političke istrošenosti, sudskih postupaka, kako zbog domaće tako i zbog međunarodne javnosti.

Izvori CdM-a tvrde da su sve zategnutiji odnosi na relaciji DF-Krivokapić, ali i da sastavljanje Vlade koja je trebalo da bude ekspertska ide sve teže. CdM je kontaktirao Krivokapića ali on nije odgovarao na pozive.

Ono što je sada jasno je da vlada neće biti ekspertska, prije svega jer je mnogo stručnih ljudi koji su kontaktirani odbilo da bude dio nove Vlade.

Dok gotovo niko ne želi da preuzme sektore finansija i ekonomije, žestoka bitka se vodi oko resora bezbjednosti, ali i prosvjete, gdje je gotovo nemoguće udovoljiti svima koji žele da njima rukodovode.

Iako mandatar Krivokapić kaže da sastavljanje Vlade ide planiranom dinamikom, njegove riječi demnatuju kako DF, tako i SNP. Partije su sve nezadovoljnije.

DF, kako je CdM ranije pisao, smatra da im pripada više funkcija nego što to Krivokapić planira da im ponudi.

“Mislimo da je već do sada trebalo da bude formirana Vlada, po jednom jednostavnom principu- da svakome pripadne ono što je osvojio na izborima i da svako na ona mjesta koja je dobio postavi svoga, koji će odgovarati za politiku koja treba da se realizuje”, kazao je Mandić.

Predsjednici Socijalističke narodne partije i Pokreta za promjene Vladimir Joković i Nebojša Medojević kazali su u odvojenim izjavama za Pobjedu da im je, ukoliko je autentičan, neprihvatljiv dokument nacrt raspodjele funkcija koji je ponudio mandatar za sastav Vlade Zdravko Krivokapić.

Joković je kazao da je u srijedu uputio pismo mandataru u kojem zahtijeva da se za raspodjelu resora pregovara sa SNP-om, shodno snazi koje poslanički klub ima u parlamentu.

 

“Tražio sam od Krivokapića da se pregovora o resorima koji će biti ponuđeni SNP-u, a ne da u tu priču budemo uključeni u kvotu DF-a ili koalicije “Zajedno za budućnost Crne Gore”. SNP je najstarija opoziciona stranka i tražimo da bude ispoštovana shodno snazi u parlamentu”, rekao je Joković.

Podsjetimo, dnevni list Dan objavio je nacrt raspodjele resora koji je sačinio Krivokapić.

Izvor: https://m.cdm.me/politika/krivokapic-ne-zeli-u-vladi-mandica-knezevica-i-medojevica/

Povezane vijesti

%d bloggers like this: