27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Trnavica poplavila 2500 domaćinstava (FOTO-VIDEO)

Bujični talas rijeke Trnavice u novopazarskom naselju Ćerimidžinica, nastao juče u popodnevnim satima tokom jake kiše, poplavio je veliki broj domova i poslovnih objekata u tom dijelu grada.


Nabujala Trnavica u poplavnom pojasu nosila je i automobile i za kratko vrijeme pod vodom se našao veliki broj kuća i drugih objekata.


Kao i učestalim poplavama u prethodnoj deceniji na udaru su se našli uglavnom objekti na desnoj obali Trnavice, u naselju Ćerimidižinica, poprečnim ulicama i ulici Narodnog fronta.


Građani su bili zatečeni situacijom i još jednom tražili odgovornost nadležnih.


„Zovite ove iz opštine. Voda, voda, voda“, reagirao je stariji Novopazarc na pojavu kamere.


„Svake godine nam se ovo dešava, svake godine, svake godine. Samo dođu, slikaju se i obećaju da ćemo da ukoritimo. Samosu pijesak trebali da postave. Ništa od ova ne bi bilo. Isto kao prošle godine, sramota“, rekao je mladić čija je kuća poplavljena.


„Zadnjih mjesec dana pada kiša. Šta, iznenadila ih vode jel? Ovo je nekoga moglo života da košta. Ima li ko iz vlasti da dođe da vidi ovo. Glasamo za njih radimo za njih. Trebaju da nam izađu u susret“, poručio je vlasnik objekta koji je bosonog gazio po mulju, tražeći da snimimo njegovu poplavljenu kuću.


Na ovom mjestu u poplavi 19. januara ove godine živote su izgubili dva sugrađanina.


Prema podacima iz Štaba za vanredne situacije Grada Novog Pazara poplavljeno je oko 2500 domaćinstava koji se nalaze u blizini rječnih obala. Poplavljena su prizemlja, podrumi, dvorišta i pomoćni objekti.


U naselju Trnava je 30 domaćinstava ostao bez putne komunikacije jer je voda oštetila most.
Vatrogasno spasilačke ekipe od sinoć pomažu građanima da izbacuju mulji vodu iz objekata i dvorišta.

Foto: Grad Novi Pazar

Iz Gradske uprave Novog Pazara danas su saopštili da su radnici Javna komunalna preduzeća na terenu, te da je sva raspoloživa mehanizacija usmerena je na šišćenje brana i uklanjanje mulja.


Ističa da, su postavljene i vreće sa pijeskom.

Foto: Grad Novi Pazar


Za sada nema procjene o materijalnoj šteti, a građani štetu mogu prijaviti Odjeljenju za vanredne situacije na broj 1985.
Obavještavaju građane kojima je neophodno ispumpavanje vode iz podruma i kuća mogu pozvati vatrogasce na broj 193.

Usljed obilnih padavina, porasta vodostaja proglašena je vanredna odbrana od poplava na rijeci Ibar na Vodnoj jedinici „Ibar – Kraljevo, Novi Pazar”.

Foto: Grad Novi Pazar

Na ovoj dionici uvedena su dvadesetčetvoročasovna dežurstva i sprovode se sve mjere u skladu sa Opštim i Operativnim planom odbrane od poplava, saopšteno je iz Srbijavoda.

Prema najavama meteorologa obilne padavine očekuju se i narednih dana.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: