27 Aprila, 2024
Lice dana

Merjem Hodžić

Merjem Hodžić, učenica 4. razredna Gimnazije u Novom Pazaru je na međunarodnom festivalu inženjerske nauke i tehnologije u Tunisu osvojila zlatnu medalju za projekat uštede električne energije u domaćinstvu. Ovaj uspjeh postigla na takmičenju održanom od 21. do 25. marta, gdje su bili mladi istraživači iz 35 država sa 150 projekata.

Merjem Hodžić

Ističe da su ideja i projekat nastali upravo iz želje da na efikasan način smanjimo potrošnju električne struje u kući, na način da ćemo je proizvoditi u kući koristeći vodu kao obnovijivi izvor energije, što će biti ekonomski efikasno za nas same, a sa druge strane, nećemo trošiti državne resurse.

Nakon istraživanja u Novom Pazaru, kako bi pomogla svom gradu, zbog zagađenog vazduha, vode i prirode Merjem je, koristeći znaja iz fizike i IT-a stečene u Gimnaziji, osmislila pojekat baziran na mini hidrogeneratoru koji proizvodi struju, te se akumulira i ista struja koristiti za potrebe domaćinstva. Taj projekat, lokalnog i globalnog značaja, podržava čak 8 SDG “ciljeva održivog razvoja” koji su i globalni poziv na djelovanje u pravcu okončanja siromaštva, zaštite okoline i klime, pružanje prosperiteta drugima itd…

Merjem je pčelice-vrednice, kako je oslovljava razredna 4-1, odjeljenja prirodno-matematičkog smjera, sada je postala poznata u školi, među vršnjacima i javnosti. Za nju kažu da je nedostižna i “zlatna medalja koja će sijati i ubuduće”.

Sebe vidi kao nekog ko voli da radi, ali i onog koji želi da mijenja svijet na bolje. Ima 18 godina i planira da se bavi bioinžinjeringom. Humanitarac je i sportista. Trenira rukomet. Uvijek ažurna, ima sve petice, ponekad profesori ne mora da je ispituju.

“Dala je zadatak mnogima, srednjoškolcima i uopšte omladini u našem gradu kako, zapravo, može da se napreduje i kako daleko može da se čuju ta djeca, njihov talenat. Merjem je zaista jedna marljiva djevojčica, radna, vrijedna, talentovana, a pri tom temeljna”, kaže njena razredana Almedina Martinović.
Berina Dupljak, njena drugarica od prvog razreda u Gimnaziji, dodaje da su joj tokom ovog projekta svi pomagali, ali nikad nisu mogli da osjete da ona ima nedoumica.

“Merjem je nedostižna, ide samo ka novim uspjesima”, kazala je.

Merjem se ne obazire na prepreke kojih, ističe, ima puno. Voli da se uključuje u sve i planira.
Uputila je apel na sve mlade da se što aktivnije bave naukom i istraživanjem “kako bismo zajedničkim snagama doprinijeli što boljem i kvalitetnijem životu”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: