25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Tutin Zdravlje

Tutin: Zbog korona virusa uvedena vanredna situacija

Krizni štab Opštine Tutin je u petak, zbog naglog povećanja broja zaraženih koronavirusom, uveo vanrednu situaciju u tom gradu.

Opštinski krizni štab je stanje ocjenio kao alarmantno, a predsjednik Opštine Kenan Hot je izjavio da se situacija znatno pogoršala i zatražio pomoć od nadležnih državnih institucija.

Hot je istakao da u Tutinu ima već 90 zaraženih osoba koronavirusom i da je do toga došla što se nisu držali preporučenih mjera.

“U Domu zdravlja u Tutinu je teško stanje. Ovim putem apelujem na državu, Zavod za javno zdravlje, Batutu, Ministarstvo zdravlja da hitno pošalju pomoć u smislu prevoznih sredstava i oprema, a svakako da uposli jedna novi broj zdravstvenih radnika jer jedn broj zdravstvenih radnika je pozitivan (na Covid-19) nisu u situaciji da rade i pomognu u ovom teškom trenutku”, rekao je Hot.

Direktor tutinskog Doma zdravlja u Tutinu Kemal Ćorović je potvrdio da je u posljednjih deset dana registrovano 16 pozitivnih na PCR test i da inficiranih koronavirusom ima i među medicinskim radnicima. On je naglasio da je od početka mjeseca u toj zdravstvenoj ustanovi urađeno 650 rengenskih snimaka pluća, što je kako je ukazao, veliko opterećenje za zdravstvene radnike.

“Na žalost imamo zaraženih, virus je ušao s polja u Dom zdravlja, ali, hvala Bogu, još uvijek nemamo pacijenata sa teškom kliničkom slikom”, istakao je Ćorović.

Krizni štab je zabranio okupljanje više od 5 osoba u javnom prostoru, ugostiteljskim objektima. Određeno je radno vrijeme od 7 do 20 sati i u njima se mora držati distanca od 2 metra, odnosno, za stolom mogu sjedeti samo dvije osobe, U ugostiteljskim objektima za goste i za zaposlene obavezna je zaštitna oprema (maske i rukavice) i zabranjeno je korišćenje nargile. Takođe je zabranjeno organizovanje porodičnih i drugih slavlja.

Odlukom Kriznoš štaba je naređeno pojašano čišćenje javnih površina i odvoženje smeća, a izdata je u preporuka vjerskim zajendicama da organizuju rad na način kako bi zaštitili zdravlje radnika i vjerskih službenika. Opštinskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama je preporučeno da organizuju rad sa što manje radnika i uz primjenu zaštitinih sredstava.

Kontrolu psprovođenja ovih naredbi vršiće inspekcijske službe u saradnji s pripadnicima MUP-a.

Foto: Dinko Bejtović

Povezane vijesti

%d bloggers like this: