27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Turska

U Ankari predstavljen turski borbeni avion “KAAN”

Ime nacionalnog borbenog aviona Turkiye, poznatog kao TF-X, je KAAN, objavio je u ponedjeljak predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolija.

“Turkiye je sada na svakom polju – na kopnu, u moru i pod morem, u zraku i svemiru”, rekao je Erdogan tokom događaja nazvanog “Stoljeće budućnosti”, koji je organizirala Turska vazduhoplovna industrija (TAI) u glavnom gradu Ankari, na kojoj je predstavljen svoje avione, uključujući KAAN.

Avion pete generacije KAAN razvio je TAI s ciljem da zamijeni zastarjelu flotu F-16 turske vojske.

S ovom letjelicom Turkiye će postati jedna od pet zemalja koje imaju ovu vrstu tehnologije, rekao je Erdogan.

“Danas smo došli do rezultata koji su simboli naše budućnosti, na koje je ukazao Gazi Mustafa Kemal Ataturk, rekavši: ‘Budućnost je na nebu’. Zato mi danas kažemo ‘budućnost'”, poručio je Erdogan.

Današnji dan ocijenio je historijskim za Turkiye.

„Još jedan historijski dan za Turkiye, njenu odbrambenu industriju i vazduhoplovstvo“, rekao je Erdogan tokom obraćanja.

Najavio i prvi let turskog borbenog bespilotnog aviona „ANKA-3“ u narednim danima.

“Kako Turkiye bude jačala, vidjet ćemo da se mir, pravda i jednakost ukorijenjuju u našoj regiji i u svijetu”, zaključio je Erdogan.

Avion, za koji je projekat započeo 2016, završen je u martu.

Avion od 21 metra može postići maksimalnu brzinu od 1,8 macha zahvaljujući svojim dvostrukim motorima, od kojih svaki može proizvesti potisak od 29.000 funti (13.000 kilograma).

KAAN ima nekoliko osobina kao što su visoka svijest o situaciji, optimizirano radno opterećenje pilota, otkrivanje borbenih oštećenja, sistemi misije nove generacije, niska uočljivost, precizan udar i unutrašnje spremište za oružje.

Foto: T.C. CumhurbaşkanlığıPredsjedništvo Republike Turske

Povezane vijesti

%d bloggers like this: