Aktuelno Društvo Prijepolje Sandžak

U Brodarevu predstaviljene prednosti obrazovanja na Bosanskom

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je u Brodarevu tribinu „Bosanski jezik u identitetu Bošnjaka – strategija opstanka“ posvećenu profesorima razredne nastave i roditeljima djece koja naredne školske godine upisuju prvi razred.

Predsjednica Odbora za obrazovanje BNV, Elvira Đekić predstavila je rad i djelovanje Odbora i Bošnjačkog nacionalnog vijeća te planove za naredni period.

Na tribini je govorila i Indira Hadžibulić, članica Vijeća i Odbora za obrazovanje koja je prisutnima predstavila model obrazovanja na bosanskom jeziku te sve prednosti ovog modela u odnosu na obrazovanje na jeziku većinskog naroda.

Hadžibulić je naročito istakla ulogu obrazovanja na bosanskom jeziku u zaustavljanju asimilacije bošnjačke djece u državnom školstvu kao i razlike u obrazovnim sadržajima između nastave na bosanskom i nastave na srpskom jeziku.

Potpredsjednik BNV Muhedin Fijuljanin prisutnim roditeljima i učiteljima je predstavio rezultate obrazovanja na bosanskom jeziku u prethodnih osam godina, dok je dr. Sead Šemsović, univerzitetski profesor govorio o uticaju obrazovanja na maternjem jeziku na zdrav psiho-socijalni razvoj djece.

Roditelji i učitelji su od svih učesnika tribine imali prilike i da čuju o programima afirmacije nastave na bosanskom jeziku koje sprovodi BNV od početka nastave na bosanskom jeziku, odnosno od 2013. godine, a naročito o donacijama učenicima i školama u kojima se izvodi nastava na maternjem jeziku Bošnjaka.

Javna tribina koja je održana u Brodarevu organizovana je u okviru programa promocije upisa djece na nastavu na bosanskom jeziku u Sandžaku koji Bošnjačko nacionalno vijeće sprovodi na godišnjem nivou, i to u periodu upisa u obrazovno-odgojne ustanove u Sandžaku, saoopšteno je iz BNV-a.

Nastava na bosanskom jeziku u opštini Prijepolje se trenutno izvodi u OŠ „Svetozar Marković“ u Brodarevu i pohađaju je učenici mlađih razreda osnovne škole.

 

Izvor: BNV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: